Главна / Друштво / Лазар Јосифовић: Превентивно деловање спречава проблеме са зубима

Лазар Јосифовић: Превентивно деловање спречава проблеме са зубима

Лазар Јосифовић, стоматолог у Дому здравља Грачаница истакао је у емисији Поподне Радио Грачанице, да је данас ситуација нешто другачија, него претходних година када су у питању нега и одржавање оралне хигијене. Родитељи у много већем броју случајева превентивно делују и доводе децу на време код стоматолога, а то самим тим умањује проблем са каријесом и осталим проблемима који могу задесити децу.

– Само Одељење дечје стоматологије у Дому здравља у Грачаници улива поверење нашим пацијентима. Трудимо се да сваком детету, од прве посете стоматолошкој ординацији, приђемо с пуном пажњом, санирамо кварове уколико постоје. Превентива је на једном вишем нивоу него што је до сада била. Сама ординација дечје стоматологије прилагођена је деци, а и ми се као стоматолози трудимо да прилагодимо свој рад деци и углавном успешно реализујемо сваку интервенцију – каже за наш програм др Лазар Јосифовић.

По његовим речима, са првим прегледима код стоматолога требало би да се почне када у потпуности никне млечна дентиција у устима. Често се дешава да родитељи и раније доведу своју децу, чак и када још увек није попуњен тај млечни низ.

– Често родитељи доведу децу када је каријес већ узнапредовао. То је најчешће последица неправилне оралне хигијене или неправилне исхране. Родитељи детету треба да почну да перу зубе већ након првог ницања, али наравно на адекватан начин, како саветују стоматолози. Са четкицом се почиње између прве и друге године – каже Јосифовић.

Када је у питању најмлађа популација, др Јосифовић каже да се најчешће проблеми јављају у узрасту око првог разреда, када никну први стални зуби. Родитељи често нису упознати са тим да је први стални зуб у контакту са млечним зубима који се врло често кваре, тако да је самим тим у већој опасности од каријеса.

Свим становницима, др Јосифовић саветује да посебно треба обратити пажњу на правилну оралну хигијену и одржавање зуба, као и на адекватну исхрану, како бисмо што дуже сачували зубе и избегли проблеме.

Check Also

Обележене 23 године од првих отмица здравствених радника на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је данас 23 године од …