Главна / Вести / Косово и Метохија / Трећа оптужница у поступку оптуженима за убиство Ивановића: Нема нових доказа – кажу адвокати

Трећа оптужница у поступку оптуженима за убиство Ивановића: Нема нових доказа – кажу адвокати

На рочишту које се води у поступку у случају убиства Оливера Ивановића пред посебним одељењем Специјалног суда у Приштини читана је нова трећа оптужница. Након читања, да нису криви за дела која им се приписују, изјаснили су се појединачно свих шесторо оптужених Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић. Браниоци оптужених, поред примедби да је трећа оптужница без икаквих конкретних и суштинских измена, од судског већа тражили су меру укидања притвора за штићенике који су у затвору због кршења елементарних људских права.

– Ми тражимо да се оптужница одбаци тотално јер то је осам реченица и због тих осам реченица Раде Басара је више од 16 месеци у притвору. То апсолутно није нормално јер ту ништа није конкретно могло тужилаштво да докаже којим радњама је Басара учествовао у криминалној групи и да је последица убиство Оливера Ивановића – каже за РТВ Грачаницу Том Гаши, адвокат осумњиченог Басаре.

Адвокат Махмут Хаљими наглашава да уколико тужилац не подигне оптужницу у року од две године онда мора да се обустави поступак. Он каже да је у овом случају тај рок прекорачен, што значи да по том основу, поштујући одредбу Закона о кривичном поступку, треба да се обустави поступак.

Како ни после две године нема никаквог помака у судском процесу, бранитељи оптужених сматрају да је на делу тешко кршење свих правних норми и закона.

– Немамо ниједан нови доказ у односу на претходне две оптужнице. Ово је трећа оптужница по реду. Према досадашњем стању у списима предмета, нема апсолутно ниједног доказа који би указивао на кривицу Силване Арсовић. Очекујем да ће оптужница у делу који се односи на њу бити одбачена – каже бранилац Арсићеве, адвокат Јована Филиповић.

Ми браниоци смо се договорили да покушамо да прекратимо пут и да дођемо до што скоријег главног претреса, тако да ћемо у понедељак одмах сви заједно да поднесемо наше приговоре које имамо против оптужнице и очекујем да на тај начин мало убрзамо читав поступак и да суђење почне у року од оптималних месец дана – каже адвокат Дејан Васић за РТВ Грачаница.

Одлуком судског већа, рок за подношење приговора на трећу оптужницу је до понедељка, 9. фебруара, након чега ће се одредити датум за следеће рочиште.

Check Also

Обележене 23 године од првих отмица здравствених радника на КиМ

Удружење породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији обележило је данас 23 године од …