Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Спречити разбијање јединства српског народа на КиМ

Јевтић: Спречити разбијање јединства српског народа на КиМ

Морамо спречити покушаје да се разбије српско јединство и да се места у косовској скупштини резервисана за српску заједницу отму и користе зарад интереса Албанаца, изјавио је данас потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, указујући да се на ту странку и српски народ у јужној покрајини врши велики притисак.

Поводом предстојећих ванредних парламентарних избора на КиМ, Јевтић је рекао да су сваки избори важни, посебно за Србе који живе на КиМ.

“Покушавамо да политичким јединством оснажимо политичку позицију и у том смислу спречимо да се резервисаним местима за српску заједницу у Скупштини Косова тргује и да се та места, као што се то чинило у прошлости, користе зарад интереса Албанаца, а не оно што би требало, да то буду интереси српског народа на простору КиМ”, рекао је Јевтић Тањугу.

Он је навео је да се врши велики притисак на Српску листу и српски народ на КиМ и додао да су Срби, Србија и њен председник Александар Вучић тема готово свих политичких лидера Албанаца.

У том контексту се, каже, шаљу негативне поруке које и даље продужавају нестабилност која постоји на простору КиМ у политичком, али и сваком смислу те речи.

Додао је да постоји могућност да се након ових избора одрже нови, и то већ на лето јер је, каже, ситуација унутар албанске заједнице таква да ће бити тешко формирати нову већину која ће бити потребна.

“Минимум ће бити потребно 80 посланика, што је две трећине, како би се прво изабрао председник Косова јер без тога неће бити могуће формирати нову владу. Наша обавеза као српског народа је да Српска листа освоји свих десет мандата и да на тај начин играмо веома важну улогу у даљим политичким процесима на КиМ”, рекао је Јевтић.

Навео је да и на овим изборима има покушаја да се разбије српско јединство и отме неки мандат Српкој листи, додајући да верује да ће такви покушаји бити све прљавији у наредним изборним процесима.

У том смислу, навео је да су јуче у Штрпцу у кампањи заједно били Аљбин Курти и Ненад Рашић, али да су их Срби “прозрели”.

“Оно што су јуче урадили у Штрпцу само је учврстило недвосмислено подршку Српској листи и не постоји Србин који ће дати подршку онима који сада нескривено заједно са Куртијем, лобирају у изборној кампањи на КиМ”, рекао је Јевтић.

Јевтић је рекао да, када је реч о албанској заједници, последње анкете показују да ће на предстојећим изборима победити Покрет Самоопредељење.

“Да ли ће та победа бити Пирова или не, време ће показати. Зато је важно да не дозволимо да нам неко отима мандате који припадају Србима”, нагласио је Јевтић.

На питање шта ће бити са дијалогом између Београда и Приштине после избора на КиМ, Јевтић каже да ће се дијалог сигурно наставити и да ће бити веома тежак, али не очекује да се то догодити брзо, јер ће након избора уследити процес формирања нове владе.

Како је оценио, биће веома тешко јер на КиМ и даље не постоји политички представник који ће стајати иза онога што потпише и договори.

“Највећи проблем је то што не држе своју реч, не поштују свој потпис и онда ту имамо генерално неповерење. Међународна заједница ту има кључну улогу, уколико и даље дозвољава да се споразуми који су постигнути не спроводе како онда можемо да говоримо о будућности онога што треба да се постигне, где је ту поверење”, закључио је Јевтић.

Извор: Танјуг

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …