Главна / Некатегоризовано / Старовић: Без обзира на све, Београд да пружи руку сарадње Бајдену

Старовић: Без обзира на све, Београд да пружи руку сарадње Бајдену

Порука у честитки коју је амерички председник Џозеф Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности по оцени Немање Старовића из Центра за друштвену стабилност је притисак којим се жели изнудити признање КиМ, али он сматра да сама чињеница да је честитка упућена, значи да неће доћи до радикалног раскида у односима Београда и Вашингтона.

“Бајденово писмо представља још једну коцкицу у сложеном мозаику притисака који здружено припремају Берлин и Вашингтон због којег ће ова година бити посебно тешка и изазовна за Србију на спољнополитичком плану”, каже Старовић и додаје да је за Србију важно да пошаље искрене поруке о партнерству Србије и САД као угаоном камену стабилности на Балкану.

Он каже да је једно од решења на коме се инсистира у преговарачком процесу обострано признање у којем Београд губи све, а Приштина добија све.

“Трансатлантски партнери одвраћају косметске Албанце од било каквог компромиса, а како Београд одбија да прихвати аранжман који би подразумевао понижење нације, све упучује на то да ће западни партнери, постојечи јаз покушати да премосте додатним притисцима на Србију, суочавајући наш народ и државу са претњама и ултиматумима”, сматра Старовић.

На питање да ли је уобичајно у дипломатском речнику да се шаље порука у честитки поводом Дана државности, какву је послао Бајден Вучићу, Старовић каже да је приметно да је тон Бајденовог обраћања Вучићу нешто хладнији у односу на претходне куртоазне честитке које је потписивао Доналд Трамп, али да ни Бајденов претходник није пропуштао да у таквим обраћањима провуче синтагму о “обостраном признању”.

“У кратком времену које је прошло од инаугурације новог америчког председника мало је конкретних потеза који би указивали на правац који ће Бајденова администрација заузети на Балкану, па стога и протоколарне размене писмена привлаче велику пажњу и помно се анализирају”, објашњава Старовић.

На питање да ли Србија има адекватан одговор на притиске којима је изложена и који се очекују, јер све поруке из САД говоре о усклађеној политици по питању Косова пре свега са Немачком чији став о КиМ је непромењив, Старовић каже да је на Београду, без обзира на све, да пружи руку сарадње администрацији Бајдена.

Уз, како каже, искрене поруке о партнерству Србије и САД као угаоном камену стабилности на Балкану, а на Бајдену и његовом тиму је да ли ће ту руку прихватити или не.

“Приоритет би у овој тешкој години морало бити очување мира и безбедности Срба и других неалбанаца на простору Косова и Метохије, као и наставак привредног развоја Србије, упркос кризи изазваној пандемијом корона вируса и притисцима који ће се најпре манифестовати на плану економије”, истиче Старовић.

На питање како види недавне акције државе против организованог криминала и зашто су оне важне у овом тренутку, Старовић каже да је од велике важности то што је ова година започела највећом акцијом против криминала у последњој деценији.

“Тиме Србија у свет шаље поруку да представља државу пуног капацитета, спремну и способну за вођење суверене спољне политике, ефикасну борбу против глобалних изазова на плану заштите јавног здравља, али и остваривање највеће стопе привредног раста у Европи”, наводи Старовић

То ће, закључује он, да донесе одлучујућу победу у борби са криминалним клановима који су трговали дрогом и сејали смрт широм света.

Извор: Танјуг

Check Also

Изгорела кућа Мирослава Тепшића у Старом Грацку

Рано јутрос  у селу Старо Грацко код Липљана,  изгорела је кућа Тепшић Мирослава.  До пожара …