Главна / Друштво / У српским срединама на централном Космету озими усеви у добром стању

У српским срединама на централном Космету озими усеви у добром стању

За сада све иде на руку пољопривредницима у српским срединама на централном Космету. Јесења сетва обављена је у оптималном агротехничком року, а падавине у току новембра и децембра допринеле су да биљке у фазу мировања уђу у пуној кондицији. Један од пољопривредника из Грачанице, Добривоје Ристић, каже да је јесен, која је за нама, погодовала пољопривредницима, па чак и онима који су каснили много.

– Захваљујући временским условима није остала ниједна парцела у пољу, а да није обрађена. Многи су каснили са сетвом, али због киша које су падале, пшеница се рецимо уједначила и оних који су раније и оних који су касније посејали. Овакво време одговара, није било мразева. Било би боље да је било снега, али не можемо ништа против тога. Пшеници овакво време није сметало, пошто није било ни мразева, док би мразеви без снега у великој мери отежали ситуацију – каже Добривоје Ристић.

Веома важно је и то да су падавине током зимских месеци обезбедиле земљи велике количине влаге која је биљкама добродошла након фазе мировања, а ратарима ће омогућити бољу припрему земљишта за предстојећу пролећну сетву.

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …