Главна / Вести / Косово и Метохија / Мађарска добила подршку НАТО да именује команданта КФОР-а

Мађарска добила подршку НАТО да именује команданта КФОР-а

Мађарска је добила подршку свих НАТО земаља да именује новог команданта КФОР-а, изјавио је начелник Генералштаба Војске Мађарске генерал Ференц Кором за Балканску безбедносну мрежу.

“Наша намера званично је прихваћена и одобрена од стране НАТО званичника”, рекао је Кором и додао да око тога више нема питања.

Врло смо поносни што ће представник оружаних снага Мађарске бити у могућности да буде задужен за ову важну област, истакао је он, пренео је Јуропјан вестерн Балканс.

“Коначну одлуку врха НАТО и подршку наших партнера из региона током тог процеса сматрамо очигледним признањем за све оно што смо учинили до сада”, рекао је Кором.

Он је навео да је за Мађарску КФОР веома битан, јер та мислија из године у годину постаје све значајнија и сматра да би то ускоро требало да постане најзначајнија НАТО мисија.

“С обзиром да је то НАТО мисија, ми сматрамо учешће Мађарске као испуњење обавезе која проистиче из наших обавеза према Алијанси и која значајно доприноси стабилизацији региона”, рекао је Кором, који је на челу мађарске војске од 2018. године.

За Мађарску је Западни Балкан од највеће важности, због чега је она и одвојила велике ресурсе за мисију КФОР на Косову и ЕУФОР АЛТХЕА у Босни и Херцеговини.

“Наш циљ је да пронађемо дугорочно решење кроз дијалог, али и да одржавамо мир у региону”, рекао је Кором и додао да је један од начина за подршку том циљу континуирано учешће Мађарске у мисији КФОР.

Говорећи о улози Мађарске у окиру мисије КФОР-а, он је навео да је на Косову ангажовано око 400 војника.

“Главнина мађарског контигента налази се у тактичком резервном батаљону КФОР (КТБРН) са две маневарске чете моторизоване пешадије, једном четом подршке (углавном са логистичким задацима) и штабни елемент команде батаљона, навео је Кором.

Поред тога, учествујемо са разноврсним елементима у обавештајно-осматрачко-извиђачком батаљону (ИСР) и тиму за везу и мониторинг (ЛМТ) који има задатке из области војно-цивилних односа, додао је он.

Седиште КТРБН-а је у бази Ново Село и под директном је тактичком контролом команданта КФОР-а, пренео је Јуропијан вестерн Балканс.

Овај батаљон може да се размести у било којој тачки КФОР-ове операције и да независно изврши било који задатак.

Кором објашњава да након месец дана континуираног ангажмана, јединица мора да буде замењена или другом јединицом из исте зоне операција или резервним снагама следећег слоја, а то могу да буду снаге оперативне резерве или снаге стратешке резерве.

“У случају смањења КФОР-а, КТБРН ће бити једина и задња маневарска јединица на терену пре завршетка мисије”, истакао је Кором.

Он је за Балканску безбедносну мрежу оценио да је војна сарадња са Србијом добра и да је треба унапредити новим заједничким учешћем у мировним мисијама, кроз програме наоружања, истраживања, развоја и сарадњу војног санитета.

На питање како види модернизацију Војске Србије, Кором каже да су такви кораци важни због спремности оружаних снага за садашње и будуће изазове, додајући да исто чини и Мађарска.

Безбедносну ситуацију у региону оцењује као “стабилну, али и крхку”, а као највеће изазове наводи мигрантску кризу, повратак страних бораца терориста, радикализацију и хибридне претње трећих земаља.

Извор: Танјуг

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …