Главна / Вести / Србија / У Србију стигло још пола милиона кинеских вакцина “Синофарм”

У Србију стигло још пола милиона кинеских вакцина “Синофарм”

Нови контигент од пола милиона вакцина кинеског произвођача ‘Синофарм’ стигао је вечерас у Србију.

Авион ‘Ер Србије’ слетео је на београдски аеродром ‘Никола Тесла’ око 20.50 часова, а дочекале су га премијерка Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Београду Чен Бо.

Бранабићева се захвалила Народној Републици Кини на подршци коју пружају Србији и народу Србије у борби против коронавируса.

“Имамо милион и по ‘синофарм’ вакцина. То нам је помогло да будемо друга Европа у свету по број вакцинисаних и седма у Европи. Са овом количином вакцина ћемо успети да спасимо хиљаде и хиљаде живота”, рекла је премијерка.

Чен Бо је каже да је задивљена организацијом вакцинације у Србији.

“Велика ми је част што заједно са премијерком дочекујем нови контигент. Ово је трећи пут да са премијерком будем на аеродорому – дочекивали смо опрему, испраћали кинеске стручњаке, а сада дочекујемо вакцине. Желим да искажем поштовање за организацију. Кинеска вакцина је дала велики допринос том послу. Авион је довезао не само вакцине већ и честитке поводом Кинеске нове године”, навела је амбасадорка Кине.

Брнабић: Једноставно – хвала Кини на свој подршци

Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да Србија, са 500.000 кинеских вакцина које су вечерас стигле, има укупно чак 1,5 милиона тих цепива, звог чега су спашене хиљаде живота у Србији.

“Једноставно – хвала Вам. Хвала Кини, председнику Си Ђинпингу, на свој подршци Србији и грађанима Србије током борбе против коронавируса, на оволикој количини вакцина које су стигле у Србију”, рекла је Брнабић на аеродрому “Никола Тесла”, где је са кинеском амбасадорком Чен Бо дочекала авион Ер Србије са новим количинама вакцине “Синофарм”.

Како је навела, уз данашњих 500.000 вакцина, Србија има 1,5 милиона кинеских вакцина, што је уз одличну организацију вакцинације помогло да Србија буде друга земља у Европи по броју вакцинација и седма у свету, уз очекивање да ће позиција бити још боља.

“Али, још важније је да смо захваљујући овој количини вакцина успели и успећемо да спасимо хиљаде живота. Зато сам пресрећна и не знам како речима да изразим захвалност Народној Републици Кини”, рекла је Брнабић.

Премијерка је нагласила да се ту не ради о уговорима и новцу, већ о партнерству и пријатељству.

“Имамо додатне уговоре и платили смо додатне вакцине, али смо 1,5 милиона вакцина добили само из Кине”, рекла је Брнабић.

Она је захвалила и председнику Србије Александру Вучићу, јер је захваљујући његовим напорима и личном пријатељством са Си Ђинпингом, Србија дошла до вакцина и у јединственој је позицији у свету да може да рачуна на оволику количину вакцина.

Брнабић је честитала Кинеску, лунарну нову годину грађанима Кине, председнику и премијеру Кине, КП Кине.

“Желим наставак свих успеха, политичких, економских, здравствених, а Србија и Влада Србије ће наставити да инвестирају у челично пријатаљество Србије и Кине”, рекла је Брнабић.

Средином прошлог месеца Кина је Србији испоручила први контигент од милион доза ‘Синофарм’ вакцина.

Иначе, у Србију је јуче стигло и 50.000 вакцина Спутњик Ве за прву дозу, а председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у наредних 15 дана стићи још 50.000 за другу дозу.

До краја фебруара Србија ће добити још 88.000 доза вакцине “Фајзер–Бионтек”, али и вакцину компаније “Астра-Зенека”, измеду 125.000 и 150.000 доза, до 20. фебруара, за шта је потписан уговор.

Извор: Т а н ј у г, РТС

Check Also

Далекосежност председникових порука ће у годинама пред нама показати пун значај за очување српског националног бића

Председник Србије Александар Вучић одржао је јуче у Скупштини Србије историјски говор заснован на рационалном, …