Главна / Друштво / Канцеларија за КиМ: Донета пресуда Ђокићу пример како се газе право и правда

Канцеларија за КиМ: Донета пресуда Ђокићу пример како се газе право и правда

Пресуда суда у Приштини којом је Србин Зоран Ђокић осуђен на 12 година затвора због наводног кршења обичаја рата, најфлагрантнији је пример како се на такозваном Kосову газе право и правда, каже се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Донета првостепена пресуда, која је неутемељена на доказима и исказима сведока, јер ни један једини очевидац није препознао Ђокића као извршиоца дела, показује пристрасност и острашћеност судских инстанци, додаје се у саопштењу.

Подсећсмо да је Тужилаштво у Приштини проширило оптужницу пет дана пре изрицања пресуде Ђокићу, што је процесно недопустиво, јер у току самог поступка није нађен ниједан доказ против оптуженог.

Због тога се другачије не може тумачити ова срамна пресуда, него као суђење нечијој етничкој припадности, испред права и правде.

Након одласка међународних судија из Еулекса суђења за злочине током рата на KиМ суде само локалне судије Албанци, који се не усуђују да доносе ослобађајуће пресуде против Срба, упркос свим доказима, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Овом пресудом је Ђокићу ускраћено право на правично суђење и адвокат кога је ангажовала Kанцеларија за Kосово и Метохију уложиће жалбу на ову првостепену пресуду. Очекујемо да правда буде задовољена и Ђокић ослобођен.

Извор: Канцеларија за КиМ, Саопштење

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …