Главна / Друштво / Положај Рома непромењен

Положај Рома непромењен

gazmen_gostovanjeПоложај Рома у Грачаници и Косовском округу, није се знатно променио од 1999. године до данас, рекао је за програм Радио Грачанице Газмен Салијевић из Европског центра за права мањина. По речима Салијевића, Роми су и даље на маргини и живе изоловано од других заједница.

Суочавамо се са озбиљним проблемима, а јако се мало ради на њиховом решавању, посебно кад је у питању инфраструктура у ромским насељима, запошљавање, образовање, здравствена заштита. То су, у принципу, проблеми за чије је решавање потребно мало новца и мало енергије – каже Газмен Салијевић.

Када је у питању описмењавање Рома, Салијевић каже да ту постоји позитиван помак. У ромској махали у Грачаници постоји Образовни центар који ради већ 12 година. Центар ради у сарадњи са установама основног и средњег образовања. Тренутно у центру имамо седам девојака, што нам даје наду да има помака у ромској заједници, јер у периоду пре 2001. године, јако је мали број женске деце ишао на средње образовање. Сада већ има и студената ромске националности, који завршавају факултете у Митровици и Грачаници – каже Салијевић.

Ромска деца имају проблема и са књигама, као и са тим што наставу похађају на језику који им није матерњи.

gazmen_salijevicНезапосленост је један од проблема са којим се суочава читаво друштво, али је она у највећој мери заступљена у ромској заједници, чак са 80 до 90 %.  Многи живе искључиво од социјалне помоћи или од сакупљања секундарних сировина, а у задњих пет година нисмо имали запошљавање ни једног припадника ромске заједнице – каже за наш радио Газмен Салијевић.

 

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …