Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак: Нормализација односа између Косова и Србије апсолутно могућа

Лајчак: Нормализација односа између Косова и Србије апсолутно могућа

Мирослав Лајчак изјавио да је ЕУ убеђена да је “свеобухватна нормализација односа између Косова и Србије апсолутно могућа”.

“То је у њиховом интересу, у интересу целог региона, и, наравно, у интересу ЕУ, такође”, рекао је специјални представник ЕУ за дијалог Београд и Приштине за лист Данас, на питање шта ће учинити ако не буде компромиса о овом питању.

Лајчак је навео да ЕУ и Америка “имају дугу и продуктивну историју блиске сарадње на Западном Балкану, и у процесу нормализације односа Србије и Косова”.

“Ова сарадња је донела опипљиве позитивне резултате протеклих година, и ја сам у честом контакту са својим америчким колегама, како бисмо припремили заједничку стратегију и заједничке активности, и радујемо се обновљеној ближој трансатланској сарадњи”, рекао је Лајчак.

На питање када би могао да се настави дијалог Београда и Приштине, имајући у виду да претходне владе на Косову нису биле формирање ни брзо ни лако, он је навео да мисли да “није мудро ‘фиксирати’ датум”.

“Порука ЕУ је јасна: Спремни смо да наставимо дијалог тамо где смо стали у децембру чим нова косовска влада преузме дужност. И ја сам такође спреман да путујем у овај регион и сретнем се са мојим преговарачима чим услови то дозволе. ЕУ је јасно предочила да нема другог начина осим дијалога на европском путу Србије и Косова. Стога наставак овог дијалога без непотребних одлагања је у свачијем интересу”, рекао је Лајчак.

Извор: Б92

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …