Главна / Вести / Косово и Метохија / Избори у северном делу Косовске Митровице

Избори у северном делу Косовске Митровице

izbori1У северном делу Косовске Митровице јутрос у 7 сати је почело гласање на поновљеним изборима за градоначелника и локалну скупштину овог града у три бирачка центра.
08.05 – Члан Централне изборне комисије Косова Ненад Рикало потврдио је да су на време, у седам сати, отворена сва бирачка места у три бирачка центра у северној Косовској Митровици где се понављају избори за градоначелника и локалну скупштину.

07.30 – Командант Кфора Салваторе Фарина обишао је војнике Кфора који прате поновљено гласање у Косовској Митровици.

Избори се одржавају у три бирачка центра, на 27 бирачких места, у оносвној школи “Свети Сава”, Медицинској и Техничкој школи. Право гласа има око 23.000 гласача.

За разлику од првог круга избора који су прекинути 3. новембра јутрос су сва бирачка места у Косовској Митровици отворена на време, рекли су Тањугу представници ОЕБС-а.

У Косовској Митровици испред бирачких центара јутрос су невиђене мере обезбеђења.
Поред припадника косовске полиције и Еулекса, ту су и припадницици Цивилне жаштите. Сви они су распоређени на местима где су 3. новембра стајали заговорници бојкота којих јутрос нема на улицама.

Повремено се могу видети и војници Кфора који патролирају у својим аутомобилима.
ОЕБС је стигао рано јутрос са бирачким материјалом и све је спремно за днашње зборе.

Грађани северне Митровице бирају између пет кандидата за градоначелника, међу којима су Крстимир Пантић – Грађанска иницијатива “Српска”, Оливер Ивановић – Грађанска иницијатива „СДП” и Димитрије Јанићијевић из Самосталне либералне странке.
Избори се понављају након што је у овим бирачким центрима 3. новембра прекинуто гласање, када су непознате особе упале и уништиле бирачки материјал и разбиле кутије са гласачким листићима.

Државни врх Србије позвао је грађане Косовске Митровице да учествују на данашњим поновљеним изборима и на тај начин помогну формирање Заједнице српских општина.
Излазак на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици важан је за останак и опстанак Срба на Косову и Метохији и једини је начин за одбрану српских интереса, порука је са прекјучцерашње завршне конвенције Грађанске иницијативе “Српска” на којој су се Митровчанима обратили премијер Србије Ивица Дачић, кандидат за градоначелника Митровице Крстимир Пантић и министарка енергетике Зорана Михајловић.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изразио је јуче уверење да ће грађани северне Косовске Митровице изаћи на поновљене изборе у овом граду, додајући да Срби никад нису погрешили када су слушали своју државу.
Он је рекао да је немогуће да и председник државе, патријарх и све парламентарне партије осим једне, председник Републике Српске и Министарство иностраних послова Русије, да сви мисле лоше Србима, а да само неколико људи који живе у три бирачка центра мисле добро.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је јуче да је излазак на изборе не само грађанска дужност, већ и патриотски чин.

“Нема друге опције осим изласка на изборе и победе. Немамо другог избора осим да се сами изборимо за нашу Косовску Митровицу”, рекао је Ђурић и истакао да бирачи могу без претње да изађу на биралишта и да држава стоји иза њих.
И Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина позвао је грађане Косовске Митровице да данас изађу на поновљено гласање у овом граду.

У саопштењу Управљачки тим наводи да ће грађани изласком на три изборна центра подржати почетак успостављања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

 

Check Also

Павлина Радовановић за РТВ Грачаница: И да буде најгоре нећу напустити мој Ораховац

„Косово и Метохија и мој Ораховац је  љубав која се не може описати речима. Моја …