Главна / Вести / Косово и Метохија / Родитељи младића који су у затвору траже укидање престрогих казни

Родитељи младића који су у затвору траже укидање престрогих казни

Туча у Лапљем Селу између две групе младића добила је сасвим другу димензију, а неки од актера ове туче, као и они који су били само сведоци, како тврде чланови њихових породица, осуђени су на притвор у трајању од 30 дана. Родитељи овакву ситуацију доживљавају јако тешко и сматрају да је оваква казна непримерена и превелика.

– Нама је у интересу да се деца ослободе, јер су се дешавале много горе ствари где нико није био привођен. Срамота је што деца седе у затвору. Што се тиче целе ове ситуације, све је то подигнуто на такав један ниво. Ово нема никакве везе са политиком. Сви се овде слажемо као родитељи да ово нема никакве везе са политиком и да се ради о вршњачкој тучи, школској тучи, до које наравно није требало да дође. Наши су захтеви да се сва деца пусте, да се ослободе и да не буду у затвору и да нико не заврши у затвору. Јер од једне безазлене ситуације направили су то да је цела јавност узнемирена. И њихови вршњаци у школи и ми као родитељи – каже за РТВ Грачаницу један од родитеља Мики Марковић.

Бојан Живић из Добротина, брат једног од приведених младића који је позван у полицијску станицу само као сведок, каже да је његов брат био позван да да изјаву, а онда је и приведен.

– Полиција је знала за ту договорену тучу. Ништа није било политички, али није реаговала. Нико није реаговао. Тек су после тога дошли, приводили и сведоке и оне који су били умешани у тучу.  Мој брат није био умешан у тучу, био је сведок. Дошло је до суђења. Очекивали смо да ће бити пуштен. Ништа нису урадили људи, обична вршњачка туча. Било је тога много кад смо били млади. Међутим сада ће да буде у притвору још 30 дана. На основу чега нико не зна. Никакво решење, ништа нисмо добили. Гледамо да се изборимо да их што пре пусте – каже Живић за РТВ Грачаницу.

Славиша Ристић наглашава да су сви јединствени у мишљењу да је казна неправедна и у захтеву да се младићи ослободе.

– Знамо да је било много сличних случајева, али никада казне нису биле овакве. Борићемо се и даље и трудићемо се да истрајемо у томе. И деца и родитељи се самоиницијативно окупљају и тако ћемо наставити да тражимо неку нормалнију или ослобађајућу пресуду. Не подржавамо насиље, али се не слажемо са пресудом – каже Ристић.

Родитељи очекују одговор на захтев за ублажавање или укидање казне већ у току сутрашњег дана.

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …