Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак: Применити договорено, Приштина да формира ЗСО

Лајчак: Применити договорено, Приштина да формира ЗСО

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је вечерас да ЕУ очекује да обе стране у дијалогу имплементирају све што је договорено, па тако и да Приштина формира Заједницу српских општина (ЗСО).

На питање да ли остаје при својој ранијој изјави да устав није Библија, те да ли види могућност да се ЗСО формира уз одређене законодавне промене у Приштини, Лајчак је одговорио да ЕУ то и очекује.

“Прво што сам рекао и данас је да ЕУ очекује да две стране дијалога имплементриају све што је договорено. Друго, обично је пракса договарања међународних споразума, након што се попишу, да се усклађују са унутрашњом легислативом. То је то што сам рекао и што могу да потврдим”, рекао је Лајчак.

Председник Србије Александар Вучић надовезао се на ово питање уз коментар да је Лајчак, када је то раније изјавио, био под жестоким нападом, али мањим у Београду, већим у Приштини.

Упитан како Србија може да верује да ће се споразуми имплементирати када се то није десило осам година, Лајчак је рекао да не може са тим да се сложи и тврди да је много тога већ имплементирано.

На питање о томе како веровати у механизма који је најавио да ће бити успостављен да би надгледао примену договореног у коначном свеобухватном споразуму, с обзиром на досадашње искуство, каже да постоји механизам мониторинга.

“Информишемо државе чланице о напретку и једну и другу страну. Ми говоримо да свеобухватни договор о нормализацијин треба да садрзи сва питања укључујући и питања из прошлости”, истакао је Лајчак.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …