Главна / Вести / Косово и Метохија / Будући сазив Скупштине Косова, Самоопредељење 58 места, Српска листа 10

Будући сазив Скупштине Косова, Самоопредељење 58 места, Српска листа 10

Центар за бројање гласачких листиц́а објавио је да су пребројани сви гласачки листиц́и послати поштом. Узимајуц́и у обзир све пребројане гласове, победник избора је Покрет Самоопредељење са освојених 58 посланичких мандата у Скупштини Косова, преноси Газета експрес.

Друга је Демократска партија Косова, која је освојила 19 места у Скупштини. Следи ДПК са 15 посланичких мандата, Српска листа са 10 места, несрпске заједнице са 10 места и АБК са осам посланичких мандата.

Према подацима Центра за бројање гласачких листића највише гласова пристиглих поштм 44.252 освојило је Самоопредељење. Друга је ДПК која је освојила 5.321 глас, док је трец́и ДСК са 4.287 гласова.а АБК има 1.112 гласова.

У међувремену, ЦИК је најавио да ц́е коначни резултати бити званично објављени сутра.

“У овом тенутку је завршено бројање гласова изван Косова. Коначне резултате ЦИК ц́е објавити у четвртак, 18. дана након дана избора. Бирачких места је 564,  пребројано је више од 32.000 условних гласова и око 57.000 гласова је стигло путем поште “, рекао је Ваљмир Елези.

Након званичног објављивања резултата  ЦИК, странке и кандидати имају право жалбе Изборном вец́у за жалбе у року од 24 сата. Након тога, странке могу поднети жалбу Врховном суду.

Те жалбе могу додатно одложити потврђивање изборних резултата о формирању Скупштине Косова. Према Закону о општим изборима, ЦИК потврђује коначне резултате избора, након завршетка свих процедура на бирачким местима и у центрима за бројање гласова.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …