Главна / Друштво / Валентина Николић: Рано препознавање проблема може спречити појаву насиља код деце

Валентина Николић: Рано препознавање проблема може спречити појаву насиља код деце

Вршњачко насиље је тема о којој се последњих година све више и више говори, посебан акценат ставља се на дигитално насиље које је, према речима психолога много теже открити него све остале облике. Постоји неколико облика вршњачког насиља, најучесталија су вербално које обухвата претње, вређање, омаловажавање друге деце. Социјално је чешће код девојчица и обухвата избегавање, игнорисање или искључивање из друштва, физичко је чешће код дечака, а ништа мање нису заступљена психолошко, а касније у пубертету и сексуално насиље.

Психолог и психотерапеут Валентина Николић за РТВ Грачаница каже, да је поверење најважније код родитеља и деце, било да је дете насилник или трпи насиље.

“Врло је важно препознавање проблема и рано откривање, јер да се проблем препозна и пролонгира на време можда не би прерастао у насиље. У почетку можда то проблематично понашање или вид агресивног понашања буде само сигнал, али постоји и она страна ко врши насиље, па се опет враћамо на то препознавање, важно је пратити дете и видети сваки сигнал који нам даје, било то дете насилник или жртва насиља,” каже Николић.

На питање када дете постаје насилник и да ли је случај да деца насилника увек буду насилници или је то може бити и период одрастања, психолог Валентина Николић каже да је то учење по моделу и да деца најбоље уче из оног што виде од најранијег детињства.

“Дете које врши насиље или је гледало насиље или је жртва насиља, може бити у породици, на улици или види од вршњака па оно што је научио гледа да пренесе на неку млађу или слабију особу, ако још и не може да узврати агресору онда тражи своју жртву,” додаје Николић.

Она истиче и то да деца која су агресори углавном траже пажњу и на тај начин скрећу пажњу на себе, док за децу која су жртве насиља родитељи, па чак и наставници морају да прате сваку промену јер последице понекад умеју да буду кобне.

Дигитално насиље се увукло у друштво заједно са друштвеним мрежама, када родитељи превише проверавају децу онда деца немају интимни простор,а као проблем се јавља и то када родитељи не придају много значају коришћења интернета и друштвених мрежа. Баланс је, каже наш саговорник, поверење.

 

 

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …