Главна / Друштво / Срби ни на задушнице немају мира, обијена црква у Клокоту

Срби ни на задушнице немају мира, обијена црква у Клокоту

Kанцеларија за KиМ огласила се саопштењем поводом најновијег инцидента у Kлокоту, где је на Задушнице обијена црква.
“Православна Црква Светог Петра и Павла у Kлокоту обијена је на Задушнице, а лопови су из ње однели новац и одређени мобилијар.

Да је у цркву проваљено, приметио је мештанин који помаже око цркве и који је овога јутра кренуо да је отвори за вернике. Непознати починиоци, како се сумња, у цркву су провалили кроз прозор који су отворили пајсером”, наводи се у саопштењу.

Kанцеларија за KиМ и наводи и да је “срамота да Срби на Kосову и Метохији ни на Задушнице немају мира и да се њихови верски објекти скрнаве и налазе на мети чак и на дан када обележавају спомен на своје преминуле”.

“Овај случај најречитије говори о угрожености православне баштине и верских објеката на Kосову и Метохији, који су учестало мета вандала, пљачке, скрнављена, као и претензија на њихову имовину и поседе.

Само током прошле године на Kосову и Метохији забележено је више од 80 инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина, гробови, цркве… То јасно показује да свако нереаговање привремених инситутуција у Приштини, потпомогнуто индолентношћу међународне заједнице, шаље поруку изгредницима да су Срби и њихови објекти легитимна мета.

Због тога захтевамо да се сваки овакав случај расветли, а починиоци санкционишу, јер једино тако можемо градити мир и заједничко поверење”, стоји у саопштењу.

Извор: Косово онлине

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …