Главна / Друштво / Сахрањен умировљени епископ Атанасије

Сахрањен умировљени епископ Атанасије

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије сахрањен је данас на гробљу манастира Тврдош код Требиња.

Пре сахране, испред Саборног храма Светог преображења у Требињу, служена је Света божанствена литургија, као и опело, након чега је погребна поворка кренула ка Тврдошу.

Испраћају су присуствовали бројни верници, свештенство и највиши званичници Републике Српске и региона, међу којима председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић с министрима и принц Филип Карађорђевић с породицом.

Српски патријарх Порфирије поручио је данас у опроштајној поруци преминулом епископу Атанасију да су тамо где је он био с њим били и свети оци и учитељи Цркве, тамо је био Христос распети и васкрсли, “чијом силом је владика Атанасије храбрио, чувао, подизао и хранио све који су били у невољи”.

У поруци коју је које је на након опела епископу Атанасију испред Саборног храма у Требињу прочитао митрополит дабро-босански Хризостом, каже се да је, имајући увек у срцу Христа васкрслог, владика Атанасије чинио да они свети оци и учитељи Цркве из апостолског и потоњих времена о којима је предавао, буду не некакви научни или литерарни, чак ни богословски узори, “него да буду део наших живота, да уз њега буду са нама, не само на предавањима него готово увек”.

“Не могу да изоставим једну капиталну чињеницу којом Српска Црква, српска култура, српски народ треба да се поносе: владика Атанасије је уз поменуте свете: Јустина и Николаја, најплоднији и вероватно у свету најпризнатији и најпознатији српски богословски и научни писац. Ових дана и дугом времену које предстоји његово дело ће, као и дела светог Јустина и светог Николаја, бити тумачено, проучавано, умножавано, али што је најважније његово дело и његове молитве за нас пред престолом Оца Небеског, приводиће Србе Цркви Христовој у вековима док нас буде, а биће нас док следећи владику Атанасија следимо Светог Саву, Светог Лазара косовско-метохијског и све свете из рода нашега”, поручио је патријарх Порфирије.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије преминуо је у четвртак након тешке борбе с коронавирусом.

Он је примљен на лечење у болницу у Требињу у другој половини фебруара након што је утврђено да је позитиван на коронавирус.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Лончар обишао рањеног Софронијевића

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар обишао је данас Срећка Софронијевића, рањеног …