Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: Заједница српских општина је гаранција опстанка Срба на Косову

Поповић: Заједница српских општина је гаранција опстанка Срба на Косову

Наставак дијалога Београда и Приштине је једино средство да дођемо до договора и проблеме Срба, Албанаца и осталих заједница решавамо мирним путем, изјавио је за Kосово Онлајн градоначелник Грачанице Срђан Поповић.
“Након десет година дијалога у Бриселу очекивања Срба на Kосову су изневерена због тога што Приштина одлаже да примени постигнуте договоре попут формирања Заједнице српских општина”, казао је Поповић.

„Срби са Kосова и Метохије су много очекивали од дијалога. Нажалост у више наврата се наши интереси од стране Приштине нису испоштовали што доказује њихову незаинтересованост за проблеме и питања српске заједнице, којима би се гарантовао опстанак и останак нашег народа на овим просторима. Ми смо увек за дијалог и увек ћемо инсистирати на дијалогу, пре свега мислим на то да још увек није формирана Заједница српских општина која ће много значити нашем народу”, истакао је Поповић.

Поповић наглашава да је Заједница српских општина једини правни оквир којим ће бити гарантована права Срба јер у тренутним околностима на Kосову српски народ није довољно заштићен.
“Нисмо задовољни са целокупном ситуацијом на терену. Често пута апелујемо на многе ствари како би заштитили наш народ, међутим од институција у Приштини немамо адекватан одговора што заправо брине све нас. Влада Србије и председник Александар Вућић брину о нама и раде на томе да ми имамо будућност на новим просторима. Имамо прилику да видмо колико се новца издваја из буџета Републике Србије за српски народ на Kосову. 90 одсто плата за наш народ стиже из наше државе Србије”,рекао је Поповић.

Градоначелниик Грачанице позвао је косовске политичке лидере да прихвате и наставе дијалог који је једино средство за решавање проблема и заједничке будућности на Kосову.

Извор: Косово онлине

Check Also

Oдложено устоличење патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под председништвом патријарха српског Порфирија, одлучио је да редовно …