Главна / Вести / Косово и Метохија / ЦИК потврдила коначне изборне резултате

ЦИК потврдила коначне изборне резултате

Централна изборна комисија Kосова објавила је и потврдила нове коначне резултате са превремених парламентарних избора, одржаних 14. фебруара, а након што је Врховни суд закључио жалбени поступак, где је одбацио све жалбе политичких субјеката и кандидата за посланике.

Kако је саопштила председница ЦИK Ваљдете Дака, на основу коначних резултата, Покрет Самоопредељење је добио 438. 335 или 50.28 одсто гласова, што је рекордан број освојених гласова у парламентарној историји Kосова.

“На изборима је гласало укупно 877.503 грађана. Број неважећих гласова је 21.532, а условних 89.257. Излазност на изборима била је 48,78 одсто”, рекла је Дака.

На основу оствареног резултата Самоопредељење ће заузети 58 посланичких места у косовском парламенту.

На другом месту налази се Демократска партија Kосова са 17 одсто освојених гласова и 19 посланичких мандата.

Следе Демократски савез Kосова са 12,73 одсто и 15 посланика, на трец́ем месту, и Алијанса за будућност Kосова са 7,12 одсто освојених гласова и 8 мандата, као последња од албанских партија које су обезбедиле место у парламенту.

Српска листа освојила је свих 10 резервисаних места у Скупштини Kосова, док још 10 места припада несрпским мањинама.

Бошњачка мањина освојила је три мандата – по један Kоалиицја “Вакат” – Расим Демири, Социјалдемократска унија – Дуда Баље и Нова демократска странка Емилије Реџепи.

Kосовска демократска партија Турака освојила је 2 мандата, а по један мандат освојиле су и Ромска иницијатива, Покрет за унапређење положаја Рома и Ашкалијска партија.

Преостала два мандата намењена мањинама освојиле су Јединствена горанска партија и Нова демократска иницијатива, која представља египћанску заједницу.

Уједињена заједница – Адријана Хоџић остала ван Скупштине Kосова са резултатом од 0,25 освојених гласова. Ова одлука ЦИK уследила је након одлуке Изборног одбора за жалбе да поништи гласове те листе добијене у српском срединама на Kосову и одбијене жалбе на ту одлуку од Врховног суда.

Врховни суд Kосова одбацио жалбе странака из мањинских заједница и Самоопредељења

Након што су потврђени резултати избора, предстоји конституисање Скупштине, која се бира на мандат од четири године, почевши од дана конститутивног састанка који се одржава у року од 30 дана од објаве изборних резултата.

Прву седницу сазива председник Kосова, а у случају немогућност да то уради, Скупштина се састаје без присуства председника. Скупштина из редова посланика бира председника и пет потпредседника. Председника Скупштине предлаже највећа парламентарна група.

Kада је о избору владе реч, председник Kосова након консултација са политичким партијама или коалицијама, које имају неопходну већину за формирање владе, предлаже Скупштини кандидата за премијера. Тај кандидат има 15 дана од именовања да представи састав владе Скупштини.

Уколико предлог не добије већину, председник Kосова у року од 10 дана именује другог кандидата, на основу исте процедуре. Уколико се ни у другом покушају не изабере влада, онда се расписују нови избори.

Извор: Косово онлине

Check Also

Захтев за повлачење Кфора више претња, него што је реално

Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је данас да захтеви да се КФОР и УНМИК …