Главна / Вести / Косово и Метохија / Удружење породица киднапованих: Судбина око 563 лица је и даље неизвесна

Удружење породица киднапованих: Судбина око 563 лица је и даље неизвесна

Судбина око 563 лица је и даље неизвесна, а у приштинској мртвачници још увек има око 350 земних остатака жртава које нису идентификоване, саопштило је Удружење породица киднапованих и несталих лица на Kосову и Метохији поводом обележавања 21. годишњице од оснивања Удружења.

У саопштењу се наводи да се, након 21 године од оснивања Удружења са циљем расветљавања судбина и проналажења отетих и несталих лица на Kосову и Метохији у периоду од 1998. године до данас, тешко подноси терет дводеценијске неизвесности, манипулације, нечињења, заташкавања, уништавања доказа, непроналажења отетих нити њихових остатака, те да све нестаје у лавиринтима лажи и обмана.

„Сведоци смо великих несрећа које су припадници нашег народа доживели крајем 20. века. Били смо предмет отмица, прогона, осетили трагедију избеглиштва, били актери колона и драма“.

Чланови Удружења породица киднапованих и несталих лица на KиМ истичу да су прекршени сви закони цивилизованог друштва, резолуције и конвенције.

„Убиства, протеривање, тортура и нечовештво над српским народом започиње јануара 1998. године, а наставља се током априла, маја, јуна масовним киднаповањем рудара површинског копа Белаћевац и јула месеца житеља села Ретимља и Оптеруше, Велике Хоче и Ораховца, а наставља се агресијом НАТО снага 24 марта 1999. године на Републику Србију и АП KиМ. Највећи број отмица, злочина, убиства догодио се након потписане Резолуције Савета Безбедности УН 1244 од јуна 1999. до краја 2000. године, да би се 17 марта 2004. године догодио погром још 4.000 лица српске националности“.

Документација о злочинима је, како наводе, и даље у базама земаља мисија које су биле 1999.-2000. год. на KиМ.

„Породице и даље чекају резултате истрага. Оне не посустају у својим захтевима да пронађу своју децу, браћу сестре, супружнике, родитеље. Док се не расветле сви злочини и суд донесе праведне пресуде, остаћемо заробљени у прошлости и времену које прети да генерише нове мржње и нове несреће“, закључује се у саопштењу Удружења породица киднапованих и несталих лица на KиМ.

Извор: Тв Мост

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …