Главна / Друштво / Успешна производња поврћа у пластеницима породице Јовановић

Успешна производња поврћа у пластеницима породице Јовановић

У српским срединама на централном Kосмету све више пољопривредника се бави производњом поврћа у пластеницима.
Међу првима у овом послу опробала се осмочлана породица Жарка Јовановића у селу Угљаре код Kосова Поља која је први пластеник подигла 2 000-те год.

Јовановићи у своја четири пластеника на десет ари, поврће узгајају током целе године, а тренутно је актуелна производња расада.

“Најтраженији су расади парадајза, паприке, краставца. Трудимо се да расад буде спреман до првог априла. Тржиште и муштерије захтевају нове ствари, па тако сваке године испробавамо нове сорте, ако успевају на нашем подручју,онда их нарене године понудимо и купцима”, каже Весна Јовановић из Угљара.

У раду у пластенику укључена је комплетна породица од најмлађих до најстаријих чланова, а Јовановићи немају проблема са пласманом.Годинама имају сталне муштерије, а често се деси и да је потражња већа од онога што могу да произведу.

“Овај посао захтева што више радне снаге и много је посла, па је читава породица укључена. До сада није било примеди на наше производе. Када крене продаја расада, а касније и готових производа, посла има све до месеца новембра”, рекао је за РТВ Грачаница Љубинко Јовановић.

Боравећи у посети овој вредној породици, и слушајући са колико љубави говоре о производњи поврћа,није тешко закључити да рад у пластеницима  Јовановићи не посматрају само са материјалне стране, већ да једноставно уживају у овом послу.

Check Also

У српским срединама на КиМ седам нових случајева корона вируса

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је седам нових случајева корона вируса, саопштио …