Главна / Вести / Косово и Метохија / Са ким ће Курти у владу када су “обрисани” гласови неким мањинским странкама

Са ким ће Курти у владу када су “обрисани” гласови неким мањинским странкама

Централна изборна комисија у Приштини потврдила је коначне резултате ванредних парламентарних избора и тече рок од 30 дана за конституисање новог сазива скупштине. Покрет Самоопредељење добио је 50 одсто гласова, а постизборни процес обележило је одузимање мандата неким странкама мањинских заједница.

У покрету Самоопредељење предвођени Аљбином Куртијем и Вјосом Османи иако имају 50 одсто гласова неће моћи сами да формирају владу. За понедељак су заказали консултације са осталим парламентарним странакама.

За конституисање скупштине имају 30 дана а онда могу да пређу и на формирање владе и избор новог косовског председника.

У скупштини са 120 посланика, Самоопредељењу са 58 места, недостају три да има просту већину.

Према првим сигналима могу да очекују подршку међу десет посланика мањинских заједница, око чијег се распореда снага десило нешто што до сада није. Двема странкама – Бошњачкој Уједињеној заједници и Ромској иницијативи поништени су гласови и одузети мандати.

“Мислим да је то политичка одлука, да једно тело може укинути или забранити грађанима да буду бирани”, сматра Газмен Салијевић из Ромске иницијативе

Адријана Хоџић из Бошњачке Уједињене заједнице сматра да је одузимање мандата директан ударац на суштину и срж, базу демократије.

Бошњачкој Уједињеној заједници поништено је 4.000 а Ромској иницијативи две хиљаде гласова јер су добијени у српским срединама.

“Имамо чињенично стање да сада у парламетну Косова на резервисаним местима за бошњачку заједницу седе лица која су изгласана и уз помоћ албанских гласова, напомиње Андријана Хоџић.

Газмен Салијевић указује да је Ромска иницијатива од 38 општина на Косову у 36 добила гласове. “Ја сам убеђен да међу нашим гласачима има и Срба, Албанаца и Горанаца, као што сам убеђен да сви гласови које је добио господин Курти нису само албански гласови”, додаје Салијевић.

У Врховном суду и Панелу за жалбе одлуку о поништавању 6.000 регуларних гласова образложили су тиме да су добијени од српских бирача, што је по њима одступање од воље гласача бошњачке и ромске заједнице.

Због наводног одступања и сумње да је усмеравао бираче како да гласају у притвору је председник општине Клокот Божидар Дејановић.

Из бошњачке и ромске иницијативе најављују тужбе Уставном суду, и постављају питање правној и академској заједници – где су погрешили и који су то закон погазили.

Извор: РТС

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …