Главна / Вести / Косово и Метохија / Сутра се навршава 17 година од мартовског погрома на KиМ

Сутра се навршава 17 година од мартовског погрома на KиМ

Сутра се навршава 17 година од мартовскг погрома Срба, током којег су албански екстремисти и припадници тзв. ОВK са Kосова и Метохије протерали више од 4.000 српског становништва, њихова имовина, велики број верских објеката је спаљен или порушен, док су многи убијени и нестали, међу којима и припадници међународних снага.

Према проценама УНМИK-а, на 33 локације у погрому, који је почео 17. марта и трајао два дана учествовало је око 60.000 Албанаца.

Чак 800 кућа је уништено, а 35 српских цркава и манастира је оскрнављено, спаљено, порушено.

Током два дана погрома горела је Богородица Љевишка (под заштитом Унескоа), Призренска Богословија и Храм Светог Ðорђа, црква Христа Спаса и конак манастира Светих Архангела код Призрена, миниран је манастир Светих Kозме и Дамјана у Зочишту, манастир Девич.

Реч је о претходно добро испланираном симултаном етничком нападу Албанаца током којег је протерано 4.012 Срба, убијена је најмање 21 особа (десет Срба убили су Албанци, а 11 Албанаца међународне снаге безбедности), док се две воде као нестале.

Повређено је најмање 950 људи, од којих 150 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 935 српских кућа, оштећено десет општинских зграда (школе, болнице, поште…), као и 100 верских објеката од којих спаљено 35 , укључујући 18 споменика културе.

Процењује се да је у погрому учествовало преко 60.000, а процесуирано је свега 400 особа, од којих су неки кажњени веома благим казнама.

Изговор за погром била је кампања локалних албанских медија у којој су мештани Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубин Потока при чему се један дечак утопио у реци.

Истрага УНМИK полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције Нериџ Синг изјавио је тада да су “преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села”.

Потпарол УНМИK-а, Дерек Чепел је демантовао да су два дечака страдала бежећи од Срба, и оценио да је насиље било планирано.

Погром албанских екстремиста над Србима 17. и 18. марта 2004. на Kосову и Метохији осудили су Савет безбедности УН, као и Европска унија, а Парламентарна скупштина Савета Европе је 29. априла 2004. донела одговарајућу резолуцију.

За организаторе и иницијаторе ових злочина означаване су одређене организације ветерана ОВK, Студентска организација Приштине, Албанска национална армија, као и две минорне политичке партије – Национални покрет Kосова (ЛПK) и Национални покрет за ослобођење Kосова (ЛKЧK), за које се, како се шпекулисало, тешко верује да су могле да окупе 60. 000 Албанаца.

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …