Главна / Друштво / Обележавање годишњице мартовског Погрома и отварање изложбе “Јесен у Призрену 2020”

Обележавање годишњице мартовског Погрома и отварање изложбе “Јесен у Призрену 2020”

Сутра се навршава седамнаест година од Погрома на Косову и Метохији у ком је страдало 19 особа, уништено око 900 кућа, протерано 4000 Срба, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира. Дом културе „Грачаница“ сваке године организује програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Већ шест година се организује Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа. И ове године су истакнути сликари стварали и оставили вредна уметничка дела инспирисана Призреном, Светим Архангелима, Грачаницом и његовим наслеђем и личностима које су обележиле културну и духовну историју Косова и Метохије.

У организацији Дом културе „Грачаница“, Епархије рашко-призренске и косовскометохијске, Удружење породица косметских страдалника уз подршку Канцеларије за КиМ,  сутра бити обележена седамнаестогодишњица мартовског погрома академијом и отварањем изложбе радова са Ликовне колоније “Јесен у Призрену”.

Програм обележавања седамнаесте годишњице Погрома:

11:00 Парастос у Манастиру Грачаница;

11:30 Полагање белих ружа испред уметничке инсталације MISSING;

11:45 Отварање изложбе радова  са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2020.“;

12:00  Академија посвећена Погрому

На академији ће говорити: Архимандрит Иларион, игуман Манастира Драганац, Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица, Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника, Ивана Поповић, народна посланица у Скупштини Републике Србије, Срђан Поповић, градоначелник Општине Грачаница, Тамара Капетановић, вокални солиста Ансамбла „Венац“.

НАПОМЕНА: У складу са препорукама за сузбијање заразне болести Ковид 19 програм обележавања и отварање изложбе обавиће се са ограниченим бројем публике, a цео програм наша публика моћи ће да прати уживо преко наше Фејсбук странице, а касније и преко нашег јутјуб канала.

 

Извор: Саопштење

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …