Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници обележен Светски дан поезије и шест деценија часописа Стремљења

У Грачаници обележен Светски дан поезије и шест деценија часописа Стремљења

Светски дан поезије, који се обележава 21. марта, а установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године у циљу промоције читања, писања, објављивања поезије широм света као и чувања језика, обележен је у Грачаници у Дому културе књижевним часом у част постојања књижевног часописа Стремљења, који је напунио шест деценија постојања. НИЈП Панорама – Јединство, које је издавач овог часописа и Дом културе Грачаница организовали су овај књижевни догађај назван „6 деценија поезије у Стремљењима“.

Уз стихове песама, објављиваних у Стремљењима, које су казивали глумци Јасмина Стојиљковић и Дејан Цицмиловић, окупљени су имали прилике да се подсете самог настајања овог часописа, као и протеклих деценија, а на самом почетку одата је пошта преминулом директору Панораме-Јединство Светозару Влаховићу, као и новинару ове куће Мирку Жарићу.

Главна уредница “Стремљења” Рада Комазец нагласила је, обраћајући се присутнима, да је и часопис Стремљења значајан чинилац историје књижевности српског народа на Косову и Метохији.

– Својим постојањем овај часопис открива слику трајне вредности књижевног стваралаштва на територији наше покрајине, али и Републике Србије и целе бивше Југославије. Бележење свега што се дешавало у сфери књижевности и уметности имамо управо на страницама часописа Стремљења. Од самог почетка 1960. године циљ је био окупити све ствараоце који пишу на српском језику, подстрекивати их и афирмисати њихова дела. Тај јединствени стваралачки жар, од Радета Николића, касније Бошка Милидраговића, Радослава Златановића, Лазара Вучковића, до Ратка Поповића, Даринке Јеврић и млађих генерација, гори до данашњег дана – рекла је Рада Комазец.

Књижевник Ратко Поповић нагласио је да му је неизмерно драго што се овај књижевни час одржава у Грачаници, а да то што је због епидемиолошке ситуације мањи број учесника и песника, не умањује значај овог догађаја.

– Овде, на овим просторима многе су манифестације посвећене песничкој речи, преко Видовданског песничког бденија и сусрета Лазар Вучковић, а један часопис као што су Стремљења која трају, деценијама сведочи о нама – рекао је Ратко Поповић.

Ратко Поповић подсетио је окупљене и на допринос култури Милије Поповића који је јуче преминуо.

Ранко ђиновић, као стваралац млађе генерације у Стремљењима такође се публици представио својом песмом.

 

Check Also

Поповић: Нажалост комшије Албанци још увек не решавају проблеме са Србима на миран начин

Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је данас породицу Миљковић из Липљана, чија је имовина …