Главна / Култура / Премијера представе ‘Деобе’ 8. априла у Грачаници

Премијера представе ‘Деобе’ 8. априла у Грачаници

Премијерно извођење на Косову и Метохији копродукцијске представе “Деобе” Српског народног позоришта Нови Сад, Народног позоришта Ниш и Народног позоришта у Приштини, по тексту Добрице Ћосића и у режији Југа Радивојевића, заказано је за четвртак, 8. април у 19:00, у Дому културе у Грачаници. 

“ ‘Деобе’ су акт интелектуалног поштења и спремности писца да се ухвати у коштац са пулсирајућом савешћу, својом или туђом. Потресна и узбудљива евокација катаклизме човека у рату и тегобних испаштања Србије”, рекао је о истоименом делу Добрице Ћосића новинар, књижевник, књижевни и филмски критичар Милан Влајчић.

Представа “Деобе” је премијерно изведена 16. марта 2021. у 19:00 на сцени “Пера Добриновић” у Српском народном позоришту у Новом Саду. Извођења у Нишу су заказана за 9. и 10. април.

Југ Радивојевић је један од најупосленијих српских редитеља. Представа “Деобе” је његова 120. режија, друга у Српском народном позоришту, трећа у Народном позоришту Ниш и шеста у Народном позоришту у Приштини.

“Разбијање и преобликовање времена, искустава савременог позоришта и гротескне сличности траума ратовања деведесетих година 20. и подела 21. века, поигравање формом, у којој Хор, као множина индивидуалних судбина и гласова, чува сећање на грчку трагедију, али постаје и свезнајући приповедач, нешто као друштвена мрежа, одабрани аватари окупљени око препричавања судбине Уроша Бабовић и мештана села Прерово и Трнава, полазна су основа овог драматизаторског поступка и могућег предлошка сценске интерпретације. Титанска борба два комплекса, Лајевог и Едиповог, и њихова питања – зашто родитељи желе да убију своју децу, односно зашто деца желе да убију своје родитеље – чини се да у Србији добија свој екстремни облик: сви против свих и свако против сваког. Па, како се ко снађе и ако се снађе у животу што се зове тако. Гибајући се сваким својим елементом кроз различите слојеве свести, подсвести и стварности, кроз различите асоцијације, организујући ликове и глумачки израз око читавог низа тематских оса, ‘Деобе’ опстају као агрегат потенцијално неограничених и увек нових читања”, рекао је управник Народног позоришта Ниш Спасоје Ж. Миловановић, који је урадио драматизацију Ћосићевог дела.

“Кад нам се, после гледања представе, слегну утисци о естетици (и поруци) онога што смо видели на сцени, чак и ако нам се мишљења буду разликовала, верујем да ће се сви (или скоро сви) сложити у једном: без обзира на своју театарску форму, ове и овакве ‘Деобе’, у својој суштини, највише личе на античку драму”, казао је драматург представе Божидар Кнежевић.

Поред Радивојевића, који је и сценограф, те Миловановића и Кнежевића, ауторску екипу чине још и Данило Млађеновић (асистент сценографа), Татјана Радишић (костимограф), Александар Сребрић (композитор), Игор Дамњановић (асистент редитеља и сценски покрет), Радован Кнежевић (сценски говор), Јудит Ференц (организатор).

У представи играју: Небојша Савић, Соња Дамјановић, Милош Цветковић, Небојша Ђорђевић, Милан Ковачевић, Григорије Јакшић, Игор Дамњановић, Страхиња Бојовић, Дејан Цицмиловић, Валентин Венцел и Бојана Милановић.

Представа траје два сата. Декор, костими и остала сценска опрема израђени су у радионицама СНП-а у Новом Саду

Извор: ТВ Мост

Check Also

Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Антигона“,  по Софоклеовом тексту и у режији …