Главна / Друштво / Јанковић: Смета ми што је главна ствар како ћемо ући у ресторан, шта је са школом
?????????????????????????????????????????????????????????

Јанковић: Смета ми што је главна ствар како ћемо ући у ресторан, шта је са школом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да је свима нама у изазовном времену, када имамо претњу по здравље потребна добра енергија, вест, вибрација. У том смислу, истиче, важно је да имамо научно истраживање да све ово има смисла.

Гостујући у Јутарњем програму РТС, Бранкица Јанковић је рекла да вакцина ради – то је наслов који нам треба.

“Свима нама у изазовном времену, када имамо претњу по наше здравље, суочавамо са тешком здравственом кризом, потребна је добра енергија, вест, вибрација, у том смислу важно је да имамо научно истраживање да све ово има смисла”, рекла је Јанковићева.

Указује да је вест која је обележила читаву недељу, наша помоћ суседима, јер је та помоћ без обзира на веру, пол, нацију, језик снажна порука која нам свима треба у овом тренутку.

У комуникацији сам ових дана често са колегама повереницима у региону и то је сјајна енергија, нарочито из БиХ, каже Јанковићева.

“Спроводили смо процес вакцинације без икакве дискриминације. Сви наши грађани су имали једнаку доступност вакцина, једина мана на почетку процеса што многи људи немају приступ савременим уређајима, старији грађани кажу да то не могу да савладају, не могу да се пријављују на е-управу, исправљено је и омогућено свима да вакцина буде доступна под једнаким условима”, истакла је повереница.

Према њеним речима, дали смо једнаку доступност, а на почетку смо водили рачуна да дамо вакцину оним групама које су најугроженије, здравственим радницима, па најстаријима.

Стимулација и промоција

Јанковићева каже да се даје превише простора људима који су некомпетентни да причају да вакцина не ради, да је неко од тога умро. С друге стране сматра да су афирмативне мере стимулације у реду.

Није у реду условљавање вакцинисања остваривањем неког права, наког права пред органима јавне власти. Ако бисте неког условљавали са правног аспекта није у реду, изричита је Јанковићева.

Најбитиније је да наставимо да поштујемо мере превенције и снажнији процес вакцинације, каже она.

Вирусолози треба да што више објасне грађанима шта значи за наш организам, битно је да стручњаци шаљу континуирану поруку о потреби вакцинације, сматра Јанковићева.

Има предлога да у угоститељске објекте могу да улазе само вакцинисани

“Искрено мислим да смо преуранили са том причом, смета ми то да је главна ствар како ћемо ући у ресторан, ево сада ће лепо време, не морамо да уђемо, мало претерујемо у свему томе, не водећи рачуна о суштини”, подвлачи Јанковићева.

Сматра да треба причати о томе како да се деца што пре врате у школе, како да се даље одвија систем образовања, то је многим родитељима тешко.

“Јер онлајн настава ствара много рупа, може се то надокнадити у знању деце, то утиче на њихово ментално здравље, изгубили су рутину, радне навике, они нису у равноправном положају, није школа само седнемо и учимо”, каже повереница.

Више бих о томе да причамо, ево можемо напоље у баште, уз поштовање мера, волим да причамо о реалним и озбиљнијим стварама, а не да продубљујемо проблем причом о ресторанима, указује повереница.

О ковид пасошима

Ковид пасоши су начин олакшавања кретања унутар ЕУ, створила се прича хоће ли бити дискриминација.

“Ради се о мерама које олакшавају кретање унутар ЕУ, дато је да свака држава може билатералним споразумом уредити начин кретања између држава које нису чланице ЕУ, размишљамо како да релаксирамо живот у нормалу”, рекла је повереница.

Није свако прављење разлике дискриминација, каже она.

“Наш циљ је да спречимо даље ширење заразе, али да релаксирамо живот за људе који се понашају одговорно, нису све мере дискриминације само водити како се неки пропис креира да не постане дискриминиција”, закључила је Јанковић.

Извор: РТС

Check Also

Додељено 10 грантова женама предузетицама у пољопривреди

Председница општине Грачаница Љиљана Шубарић састала се данас са женама предузетницама како би потписале уговоре …