Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовски парламент без кворума, сутра наставак седнице

Косовски парламент без кворума, сутра наставак седнице

Ни после четири сата од почетка седнице, на којој се бира председник, косовски парламент није успео да обезбеди кворум. Седница је прекинута, а наставак је најављен за сутра у 17 часова. Рок за избор истиче у понедељак, па Приштини прете нови парламентарни избори.

Посланици косовског парламента бирају новог председника. У два покушаја првог круга гласања за избор косовског председника у кутији се нашао недовољан број листића – 78, па 79, што је било испод минимално потребних 80, јавља извештач РТС-а.

На почетку седнице у сали је било 84 посланика, али су у међувремну отишли Енвер Хоџај и Бедри Хамза из опозиционог Демократске партије Косова.

Бивши косовски премијер Авдулах Хоти и његова два партијска саборца из Демократског савеза Косова, Агим Вељију и Дритом Сељманај нису гласали.

Почетак седнице је од најављених 18 часова померен је за 19 сати и још нема наговештаја да ће владајућа већина и опозиција постићи договор о избору косовског председника.

Ипак, објављен је захтев посланика владајућег Самоопредљења да се из скупштинске процедуре повуче спорни Нацрт промена изборног закона што је и био услов појединих албанских партија да подрже избор Вјосе Османи за косовску председницу.

Рок за избор истиче у понедељак, па Приштини прете нови парламентарни избори.

Амбасадори САД и Велике Британије у Приштини позвали су посланике да гласају за избор Османијеве.

Вођа покрета Самоопредељење и косовски премијер Аљбин Курти одбијао је да повуче предлог о изменама закона, али је в. д. косовског председника Глаук Коњуфца претходно саопштио да владајућа коалиција неће једнострано ставити у процедуру промене изборног закона без консултација са опозицијом.

Представници ДСК су раније најавили да ће учествовати на седници за избор председника али након синоћњег покушаја владајуће већине да по убрзаној процедури усвоји измене закона, променили су став и траже повлачење тог предлога или одлазак на нове ванредне изборе, пошто рок за избор председника истиче у понедељак, 5. априла.

Извор: РТС

Check Also

Лајчак: Добра размена мишљења са представницима Еулекса и Кфора

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састао се, током посете Косову, и са високим званичницима …