Главна / Вести / Србија / Брнабић: Надам се да се живот врати у нормалу до јула

Брнабић: Надам се да се живот врати у нормалу до јула

Председница владе Ана Брнабић верује да би живот у Србији могао да се врати у нормалу до јула, са све већом имунизацијом која се очекује у наредном периоду.

“У овом тренутку дали смо 2,6 милиона вакцина, око 1,5 милиона грађана је добило макар једну дозу, то је 26 одсто становништва. Ревакцинисаних имамо 1.086.286, што је око 19 одсто пунолетне популације. Сматрамо да је око 15 одсто популације заштићено, до те бројке смо дошли рачунајући ревакцинисане особе, које су прву дозу добиле пре најмање пет недеља”, рекла је Брнабић гостујући на ТВ Прва.

Она је додала да Србија није морала да уводи стриктне мере као Запад захваљујући вакцинама.

“Пратићемо тренд Израела, Велике Британије, Емирата, али нам треба још мало времена. Очекујемо да 40 одсто грађана прими бар једну дозу до краја априла, у јулу враћамо живот у нормалу, надам се. Око 80.000 који су се пријавили још у јануару и фебруару, а нису приоритетна категорија, нису дошли на ред, верујемо да ћемо у наредних седам дана вакцинисати око 300.000 људи, па ће и они врло брзо добити позив. Увек генеришемо прво приоритетне категорије”, казала је премијерка.

Није тачно да треба ПЦР по повратку из неких држава

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да није тачна вест коју су пренели поједини медији да је одлучено да грађани Србије, при повратку из Црне Горе, Албаније, Бугарске, БиХ, Северне Македоније и Мађарске, морају да имају ПЦР тест и нагласила да није мењан режим уласка у Србију.

“Није тачна вест, не знам како је извучена вест, али нисмо мењали режим уласка у Србију, тако да наши људи увек могу да се врате у своју земљу, наши држављани. Они који су вакцинисани, односно ревакцинисани, могу да уђу без потврде о негативним ПЦТ тесту, дакле само са потврдом о ревакцинацији”, рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Када је у питању АстраЗенека довољна је једна доза, не и ревакцинација.

Она је додала да ју је зачудила вест јер, како је подвукла, није мењан режим уласка у Србију.

Како је навела, негативан ПЦР за улазак у Србију није потребан држављанима земаља “Мини шенгена” тј. Северне Македоније и Албаније, као и грађанима Мађарске и Бугарске, којима је та мера укинута због реципроцитета.

“Односно јер постоји велики број грађана који циркулишу преко границе и како би им олакшали пословање и живот”, рекла је Брнабић и истакла да се на држављане ових земаља не примењује ни мера изолације

Један од приведених антиваксера је вакцинисан

Један од пет антиваксера у Србији, који су приведени у кампање против вакцинације, био је вакциниса против корона вируса, открила је данас премијерка Ана Брнабић.

“Од пет антиваксера који су приведени, један се вакцинисао, а истовремено шири најстрашније могуће лажи против вакцинације. Значи, испада, ви сте себе заштитили, али говорите како други не треба да се вакцинишу. То је најстрашније лицемерје. Антиваксери заиста угоржавају националну безбедност. Они на друштвеним мрежама озбиљно угрожавају безбедност и животе људи, шире панику и лажне вести”, изјавила је Брнабић за ТВ Прва.

Она је прокоментарисала и нови скуп код споменка Стефану Немањи у Београду, у суботу увече, где су људи који се противе вакцинацији играли коло.

“Показали смо да нећемо никада хапсити људи за непријављене скупове ако су мирни. Имали смо и раније непријављене протесте, па нисмо примењивали силу. Не могу да користим субјективно виђење, жао ми је што се одржао тај скуп, али је био миран. Можемо само да апелујемо да се то не дешава. Држава не може да хапси људе ако се мирно окупе, али мислим да је тај скуп јако лош, мислим да је то глупо”, казала је Брнабић.

“Али, нећу да будем критична, опет, поносна сам на нашу земљу. Видите у много напреднијим државама обим протеста, рецимо у Штутгарту, у Немачкој. Наши људи су супер, упркос јаком антиваксерском лобију. По броју ревакцинисаних смо најбољи у Европи”, истакла је премијерка.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Имамо вакцине, срамота да неки имају више вакцинисаних

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на грађане да се вакцинишу, и казао да …