Главна / Друштво / Др Рашић: Актуелна епидемија нас је донекле научила да будемо одговорнији према свом здрављу

Др Рашић: Актуелна епидемија нас је донекле научила да будемо одговорнији према свом здрављу

Надам се да нас је актуелна епидемија научила да будемо одговорнији према сопственом здрављу,  истакао је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница  др Синиша Рашић, специјалиста интерне медицине у Дому здравља у Грачаници.

Поводом светског Дана здравља др Рашић је још једном  подсетио на најстарију дефиницију здравља Светске здравствене организације која каже да је здравље стање физичког, психичког и социјалног благостања, а не само одсуство болести и поремећаја, а да то заправо значи да ми морамо бити не само физички и психички здрави већ да треба да постоји и социјално благостање да бисмо уживали плодове нашег живота.

Када је корона вирус у питању,  др Рашић је истакао  да је у последњих месец дана повећан број оболелих у нашем округу. Он наглашава да је неопходно да се са првим симптомима пацијенти јаве Ковид амбуланти, како би добили одговарајућу терапију, а како би ток болести протекао без већих проблема саветује пацијентима да се строго придржавају лекарских правила,  јер свака непослушност и чак мала одступања могу довести до фаталног исхода.

„Инфекција корона вирусом није само болест респираторног система, како многи мисле. То је на жалост једна системска инфекција где вирус напада већи број органа и органских система. Поред респираторног тракта, вирус може да нападне срце, бубреге и нервни систем“.

Услед актуелне епидемијске ситуације последњих годину дана свест наших мештана о сопственом здрављу подигнута је на један виши ниво, али, по речима др Рашића, то није довољно јер се мора више водити рачуна о свом здрављу и животним навикама.

„Сви ми треба да ослушкујемо своје тело, реагујемо на сваки сигнал и посетимо лекара увек када сматрамо да то треба. Не треба чекати и јављати се лекару само када постоји неки здравствени проблем. Било би добро да свако од нас стекне навику да иде на периодичне контроле, на пример популација старија од 40 година једном у шест месеци, када ће урадити и контролне лабораторијске анализе а по неким препорукама након 45 година требало би да се уради и контролни скриниг на карцином дебелог црева код мушкараца, а код жена на карцином грлића материце и дојке“, истакао је др Рашић.

Он је нагласио да је популација старија од 50 година одговорнија по питању контролних здравствених прегледа, за разлику од  болесника између 30 и 50 година, који у свом ужурбаном животу не стижу да воде рачуна о свом здрављу и исхрани, која је такође врло битна.

У Дому здравља у Грачаници постоје саветовалишта за млађе и старије особе,  за труднице, као и за особе које болују од дијабетеса. Поред тога при нашем дому здравља ради и психијатар тако да сви пацијенти могу да добију неопходне савете, истакао је др Рашић.

Check Also

Опљачкана кућа Станише Станојевића у Бабином Мосту

Јучерашњом пљачком породичне куће Станише Станојевића, у српском селу Бабин Мост, у општини Обилић, настављаjу …