Главна / Друштво / У српским срединама на КиМ у три месеца рођено 210 беба

У српским срединама на КиМ у три месеца рођено 210 беба

У српским срединама на Косову у првом тромесечју ове године рођено је 210 беба, а са одељења гинекологије у Северној Митровици, Грачаници и Пасјану кажу да је ово период када су се порађале жене које су остајале у другом стању на самом почетку пандемије коронавируса и да је у последњих месец дана број трудница које се јављају у порасту.

Почетак пандемије лане утицао је на то да у односу на прво тромесечје прошле године број новорођенчади у српским срединама на Косову буде незнатно мањи, за осам.

По речима главне сестре Одељења гинекологије у Северној Митровици Оливере Елек са појавом првих заражених на овом простору средином марта прошле године, парови су били у страху да ли ће коронавирус бити опасан за њихово потомство.

“Ове године рођено је 110 беба што је у односу на прошлу годину 20 беба мање. Узрок за то је епидемиолошка ситуација која влада овде, али у целом свету. Поштујемо све мере које су на снази,велики број колегиница је примио вакцину. Трудимо се да останемо здраве и водимо рачуна о свим пацијентима на нашем одељењу, али и о трудницама које долазе на своје редовне контроле јер нам је њихово здравље и здравље њихових беба на првом месту”, рекла је Елек.

У породилишту у Грачаници је у прва три месеца ове године рођена 61 беба, две више него у истом периоду прошле године.

“У односу на прошлу годину када је рођено 59 беба, ове године је у прва три месеца рођена 61 беба. Релативно смо задовољни с обзиром да је у последњих месец и по дана стагнирао број порођаја, али очекујемо да ће се крајем овог и почетком следећег месеца повећати број порођаја”, рекао је за наш портал проф. др Ненад Шуловић управник Гинеколошко-акушерске клинике КБЦ Приштина са седиштем у Грачаници.

Шуловић истиче да се све мере на снази поштују и да нису имали већи број заражених пацијенткиња.

“Морамо да се прилагодимо ситуацији. Јесмо у скученим условима, али смо успели да обезбедимо део за изолацију уколико дођемо у контакт са ковид трудницама. Срећом нисмо имали велики број, нас и наше труднице је ковид заобишао. Имали смо три ковид труднице и само једна се породила овде код нас”, закључио је Шуловић.

Лепе вести стигле су из породилишта у Пасјану где је број рођених беба упркос коронавирусу у значајном повећању.

Гинеколог из болнице у Пасјану Марина Јовановић рекла нам је да је за више од 30 одсто повећан број новорођених беба у тој установи.

“У првом тромесечју рођено је 39 беба, од тог броја је природним путем рођено 23 бебе и 16 царским резом. У прошлој години у прва три месеца рођено је 27 беба. Овај тренд ће се сигурно наставити с обзиром на повећан број трудница које су се нашем одељењу јавиле током протеклог месеца”, рекла је Јовановић.

Према њеним речима посебна пажња посвећена је заштити трудница од коронавируса.

“На нашем одељењу имамо пет гинеколога и једног доктора на специјализацији, уз то имамо и три анестезиолога и што се људског ресурса тиче потпуно смо задовољни. Примењују се све епидемиолошке мере и одељење гинекологије је максимално заштићено. Пацијенткиње се тестирају приликом пријема на одељење. Постоји и посебна зграда где се евентуално смештају ковид позитивне особе и до сада нисмо имали тежих случајева управо захваљујући како нашој тако и одговорности наших пацијенткиња”, казала је Јовановић.

Током 2020. године у српским срединама на Косову рођено је више од 920 беба. Коронавирус и нестабилна ситуацију увек утичу на број новорођенчади, али тренд да се више деце рађа у три породилишта где се махом порађају српскиње са Косова гинеколози очекују и овој години.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Oдложено устоличење патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под председништвом патријарха српског Порфирија, одлучио је да редовно …