Главна / Вести / Косово и Метохија / Клос: Циљ је заштита изузетног споменика културе, манастира Високи Дечани

Клос: Циљ је заштита изузетног споменика културе, манастира Високи Дечани

Извршни потпредседник “Европа ностре” Ги Клос рекао је да уписом манастира Високи Дечани на овогодишњу листу седам најугроженијих споменика културе у Европи, ова организација жели да привуче већу пажњу домаће и иностране јавности о дугогодишњој угрожености овог изузетног споменика културе који се још од 2006. године налази на Листи светске баштине у опасности, пишу Новости.

Осим тога Клос истиче да је та организација спремна да се ангажује како би се у отвореном и конструктивном разговору са свим заинтересованим странама пронашао излаз из садашње ситуације.

“У наредном периоду ћемо разговарати са свима како бисмо установили и сагледали детаљно и свеобухватно чињенично стање, саслушали сва мишљења и интрпретације и ако би наши европски стручњаци потом публиковали детаљан извештај о садашњој ситуацијии предложили пут за превазилажење још увек отворених питања. У том контексту ћемо тесно сарађивати са представницима ЕУ посебно са нашим партнерима из Института Европске институционе банке, који придају све већи значај свеобухватној заштити културне баштине”, истиче Клос.

Он каже и да се нада да ће захваљујући одговорном понашању свих релевантних актера, у не тако далекој будућности, манастир Дечани бити уклоњен не само са “Европа ностра” Листе најугроженијих споменика културе у Европи, већ и са Листе светске баштине у опасности.

“Манастир Дечани не треба да буде извор сукоба између различитих заједница које живе на простору Балкана, већ би требало да постане драгоцена спона између свих грађана и грађанки који су посвећени европским вредностима и који желе да се на тим просторима трајно врати дијалог и мир међу народима и њиховим културним и духовним идентитетом”, подвлачи Клос.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …