Главна / Вести / Косово и Метохија / Данас седница СБ УН о извештају Унмика о КиМ

Данас седница СБ УН о извештају Унмика о КиМ

Савет безбедности УН данас ће разматрати Извештај генералног секретара УН о раду Унмика на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

На седници, којој председава Вијетнам, Србију ће представљати министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на седници Савета безбедности УН.

Због пандемије корона вируса, седница ће се одржати у видео формату.

У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на Косову и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

Извор: Тањуг

Check Also

Канцеларија за КиМ: Поновно рушење плоче несталим новинарима нови притисак на српске медије на КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију реаговала је саопштењем поводом поновног скранвљења помен плоче киднапованим новинарима …