Главна / Вести / Косово и Метохија / Танин: Дијалог основа напретка

Танин: Дијалог основа напретка

Специјални представник генералног секретара и шеф Унмика Захир Танин изјавио је данас да је дијалог са Београдом основа напретка, која “мора доћи изнутра” и да то морају схватити политичари у Приштини.

Он је на почетку седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову подсетио на данашњи разговор са председником Александром Вучићем и премијером привремених институција Аљбином Куртијем и указао да су сви они подвукли да једино смислен и искрен дијалог и политике које гледају у будућност могу да дозволе да се ови односи развију и заједнички интереси испуне.

“Сви политички актери били свесни централне важности својих односа за напредак на европском путу”, рекао је Танин.

Недавно одржане изборе на КиМ Танин је оценио као успешне и истакао да се нова влада на челу са Куртијем суочава истовремено са великим могућностима и изазовима.

“То је могућност да се измени наратив нових генерација. Смањење тензија захтева да владајуће и опозиционе партије сарађују на вишим интересима. Свестан сам фрустрација јавности и њихове жеље да имају будућност мање оптерећену националистичнким слоганима”, рекао је Танин.

Говорећи о избору Вјосе Османи за председницу он је указао да је она друга жена која је изабрана на тај положај, као ида су изгласане 43 жене, које представљају 36 одсто целокупног парламента.

“То је омогућило Косову да заузме место заједно са осталим друштвима са високим процентом заступљености жена. Нови парламентарни сазив Косова укључује жене на позицијама два од три заменика премијера, док се пет жена налази на министарским позицијама”, рекао је Танин.

Он је додао и да ће посебна важност бити посвећена верским слободама и толеранцији уз констатацију да Мисија наставља да пажљиво прати све инциденте који погађају верске објекте и да наставља да ради са заједницама и властима како би се обезбедила заштита таквих места.

“Подстичемо владу да напредује на судбини разјашњавања судбине несталих и да сарађује са групама из београда које се баве тим питањем”, закључио је Танин.

Када се ради о пандемији, Танин је истакао да иако су уведене додатне мере, зараза достиже највећи ниво од почетка пандемије и да је на КиМ забележено више од 2.000 смртних случајева од почетка пандемије што је највише по глави становника.

“На Косово су стигле прве дозе вакцина против корона вируса преко ковакс система. Од суштинске важности је да се убрза вакцинација на КиМ. Мисија наставља да ради на терену у складу са планом”, закључио је Танин.

Извор: Танјуг

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …