Главна / Вести / Косово и Метохија / Европа Ностра: Следе разговори са свим укљученим странама ради препорука о заштити Високих Дечана

Европа Ностра: Следе разговори са свим укљученим странама ради препорука о заштити Високих Дечана

Организација Европа Ностра која се бави заштитом културне и природне баштине у Европи саопштила је, у одговору на питање Газете Експрес да је номинација манастира Дечан на листи седам најугроженијих локација за 2021. годину заснована на међународним извештајима и разговорима са игуманом манастира Дечани Савом Јањићем.

Потпредседник Европа Ностра Гај Клаус Цлауссе истиче да је номинацију манастира Високи Дечани на листу 7 најугроженијих места за 2021. годину дала европска мрежа Будућност верског наслеђа. Они су активни члан Савеза за европску баштину који координира Европа Ностра. Номинација се заснивала на јавно доступним подацима, укључујући Извештаје о статусу заштите, доступне на веб страници УНЕСЦО-а, бројне међународне извештаје у медијима, као и разговор са игуманом манастира Савом Јањићем. О овој номинацији је детаљно расправљао програмски саветодавни одбор који се састоји од 16 међународних стручњака из целе Европе.

Организација Европа Ностра је саопштила да следе разговори са свим укљученим странама ради препорука о заштити Високих Дечана.

„Европа Ностра ће одржати разговоре са свим укљученим странама како би предложила детаљан и свеобухватан извештај о тренутној ситуацији и донела  препоруке за уклањање свих препрека како би се осигурала одговарајућа заштита ове изванредне светске баштине. И даље смо уверени да овај храм и било која друга културна баштина на Косову или ширем региону не треба да буде извор сукоба, већ треба да служи као вредна веза између свих грађана који су предани европским вредностима, који су посвећени обнављању дијалога и мир међу народима уз дужно поштовање њиховог културног и духовног идентитета “, каже се у одговору.

Извор: Косово онлине

Check Also

На КиМ 153 новозаражена, четворо преминуло

На КиМ су у последња 24 сата забележена 153 нова случаја коронавируса, а од последица …