Главна / Вести / Косово и Метохија / ЕУ: Дијалог најважнији спољнополитички приоритет Приштине

ЕУ: Дијалог најважнији спољнополитички приоритет Приштине

Портпарол ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано изјавио је данас да је дијалог са Београдом најважнији спољнополитички приоритет Приштине.

Стано је оценио и да су приоритети владе Аљбина Куртија веома важни у погледу унутрашњих послова.

„Када су у питању владини приоритети, међу њима не постоји конкуренција. Куртијеви унутрашњи приоритети веома су важни. Међутим, истовремено је дијалог најважнији приоритет косовске спољне политике и не треба га сматрати подељеним или некомпатибилним са осталим приоритетима које је поменуо премијер“, рекао је Стано за Кљан Косова.

Курти је, пише портал, данас на онлајн састанку са лидерима дипломатских мисија Европске уније на Косову поновио владине приоритете – запошљавање, реформа правосудног система и инвестиције.

Интерес ЕУ за дијалог Београда и Приштине поздравила је министар спољних послова Доника Гервела и напоменула да су у Приштини тренутно усредсређени на борбу против пандемије, економски развој и реформу правосуђа.

Стано је, преноси портал, истакао да ЕУ очекује још један фокус Приштине на спољнополитичком плану.

“ЕУ и државе чланице очекују од нових власти у Приштини да се конструктивно ангажују како би наставиле састанке у дијалогу уз помоћ ЕУ и искористиле прилику да овај важан процес приведу крају успешно”, рекао је Стано.

Како портал наводи, Стано још није саопштио датум и дневни ред следећег састанка Београда и Приштине у Бриселу и додао да ће те информације бити објављене у догледно време.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …