Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти захтева од Уставног суда да одбије жалбу Српске листе

Курти захтева од Уставног суда да одбије жалбу Српске листе

Косовски премијер Аљбин Курти упутио је данас писмо председнику Уставног суда Арти Рами Хајризију као приговор на жалбу Српске листе Уставном суду, у којој је било наведено “да је српском народу дато на управу само једно министарство иако је по Уставу била обавеза да се доделе два”.

У писму, косовска влада захтева од Уставног суда да донесе пресуду којом проглашава да је одлука косовске скупштине о избору владе у складу са Уставом и да одбије захтев за изрицање привремених мера.

Косовска влада истиче да су консултовани представници српске мањине у косовској скупштини и да је узет у обзир њихов предлог у вези са именовањем министра који представља српску заједницу у Влади Косова.

У овом случају, косовска влада својим аргументима сматра да је заступљеност загарантована Уставом Косова за представнике српске мањине поштована приликом избора Владе, те да је стога њен избор у складу са Уставом.

Косовска влада сматра да би се требало позвати на уставне одредбе којима се дефинише поступак избора владе и који гарантују права мањина за заступање у њој, како би се проценило да ли је спорна одлука донета у складу са Уставом.

Косовска влада сматра да је захтев неоснован и да га треба одбити.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …