Главна / Вести / Косово и Метохија / Специјални суд позвао сведоке против Шаље да учествују у процесу

Специјални суд позвао сведоке против Шаље да учествују у процесу

Лица која сматрају да су претрпела директну штету услед кривичних дела из потврђене оптужнице Специјализованих већа Косова, могу да се пријаве да учествују у поступку. Објављивањем потврђене оптужнице против Пјетра Шаље за ратне злочине који су, како се наводи, учињени над лицима затвореним у фабрици метала у Кукешу (Албанија), између отприлике 17. маја 1999. и 5. јуна 1999, отпочео је процес пријављивања жртава за учествовање у поступку, саопштено је из Специјалног суда у Хагу.

“Закон о Специјализованим већима и Специјализованом тужилаштву даје одређена права жртвама кривичних дела из надлежности Специјализованих већа. Закон омогућује жртвама да учествују у поступку, те да се на тај начин чује њихов глас. То је јако важан елемент поступка,” рекла је председница Екатерина Трендафилова.

Како се наводи у саоптшењу, групу жртава које учествују у поступку ће на суду заступати адвокат у функцији заступника жртава. Он ће обавештавати жртве о томе како се одвија поступак, тражити да чује њихове ставове и проблеме, а затим о томе обавештавати судије.

“Ми смо уложили велики напор да обавестимо јавност и потенцијалне жртве о томе да жртве могу да учествују у поступку, као и на који начин да се пријаве. Служба за учешће жртава је спремна да помогне свима који могу да покажу да су претрпели штету као последицу кривичних дела из потврђене оптужнице Специјализованих већа”, изјавила је секретар Фиделма Донлон.

Служба за учешће жртава ће све пријаве, као и комуникацију са потенцијалним жртвама које учествују у поступку и лицима која им у том процесу помажу третирати као поверљиви материјал.

Пре почетка суђења, панел ће донети одлуку о томе да ли лица која су се пријавила за учешће у поступку могу да добију процесни статус жртве у поступку пред Специјализованим већима. Жртве које учествују у поступку пред Специјализованим већима имају одређена права, и то право да буду обавештене, да им се призна статус жртве и да добију одштету.

“У борби за правду, не смемо заборавити жртве кривичних дела из оптужница које је подигло моје тужилаштво. Учествовање жртава у поступку представља један од начина којим се обезбеђује да жртве не буду заборављене,” навео је специјализовани тужилац Џек Смит.

Подробније информације о учешћу жртава у поступку и начину пријављивања можете наћи овде: хттпс://www.сцпкс.орг/ср/специјализована-веца/зртве.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …