Главна / Вести / Србија / Вучић: Ако Приштина може да чека на исход дијалога,што би се нама журило

Вучић: Ако Приштина може да чека на исход дијалога,што би се нама журило

Србија ради на приближавању ставова Београда и Приштине, али ако неко каже да може да чека на исход дијалога, што би се нама журило, упитао је вечерас председник Александар Вучић.

Он је то рекао гостујући на Б92 тв. коментаришући изјаву председнице тзв. Косова Војсе Османи, да Приштина може да чека на решење косовског питања.

Вучић је потврдио да ће ускоро два пута путовати у Брисел.

Подсетио је да је бивша власт, предвођена Тадићем и Јеремићем, одлучила да изместе дијалог из Уједињених нација у Европску унију.

“Ти људи (у Бриселу) раде свој посао на коректан начин, ставови Београда и Приштине су дијаметрални, удаљени су и ту Брисел не може много да помогне”, рекао је и додао:

“Али, ми радимо на приближавану ставова, а ако неко каже да може да чека, што би се нама журило”.

Поновио је да сматра да је боље да немамо замрзнути конфлит са Приштином и да га, како је рекао, остављамо нашој деци да га решавају.

Треба, навео је, размишљати колико ћемо изградити, фабрика, пруга, болница.

Залажем се за постојеће границе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се залаже за постојеће границе, прецизирајући да су за њега постојеће границе Србија са КиМ, целовита БиХ уз поштовање интегитета РС у оквиру БиХ.

Он је истакао да је то његов став и да мора тога да се држи и по Уставу Србије.

Поводом коментара Тимотија Леса, истраживача британског Центра за геополитике и бившег дипломате Тимоти Леса, који је коментарисао садржај нон-пејпера чији је аутор наводно словеначки премијер Јанез Јанша, Вучић је казао да се намеће питање како они из грађанског друштва нису скочили на тему уједињења Косова и Албаније.

“Сваки дан имате претње уједињењем Косова и Албаније и из Тиране и Приштине и ћуте сваки дан…воле (Аљбина) Куртија. Од Раде Тајковић, Вука Јеремића, Драгана Ðиласа, сви воле Куртија који се залаже за Велику Албанију”, рекао је Вучић на Б92.

Како је рекао, представнике тог грађанског друштва није “заболело” уједињење Приштине и Тиране него то што је неко поменуо Републику Српску.

Ако се већ говори о интелектуалним дискусијама и променљивости граница онда треба да се разговара и о томе како су се промениле границе Србије док је тадашња власт 2008. године ћутала, додао је Вучић.

“А кад ви са запада комадате србију онда је то у реду И онда су границе променљиве, ако се помене било ста друго, онда ‘но – но’ да ви Срби не бисте добили по носу”, прокоментарисао је председник.

“Је л мислите да смо сви кретени које можете да лупате мотком по глави, као ти стручњак што си отишао у Подгорицу И свима објаснио не мозе Вучић из Србије да има министра у Црној Гори, а могу Рама и Тачи? И у Македонији…Само Срби не могу ништа да имају?”, рекао је он.

Снажимо Војску да би заштитили Србију, делујемо превентивно

Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да делујемо првентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће, изјавио је вечерас председник Александар Вучић.

Зато ћемо, истакао је, бити изложени различитим врстама притисака.

“Наставља се снажење наше војске. Данас су стигла два нова раскопљена ”мига 29”, стижу још два и ускоро још много тога”, прецизирао је он.

Вучић је, гостујући на Б92 тв, подсетио колико је војска свесно уништавана током претходне власти и упитао коме смета јачање српске војске данас.

Појаснио је да све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане и да превентивно делује у случају да неко покуша да изврши агресију на Србију.

Оценио је да је министар Александар Вуин био одличан министар одбране, као и да верује да ће Небојша Стефаноић бити врло добар на тој позицији.

Неки више воле да са мапом повезују Србију него Јанш

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас, поводом наводног “нон пејпера” словеначког премијерка Јанеза Јанше, који прекраја границе на Блакану, да никакву мапу или план није видео, да може да претпостави шта би Јанша помислио или желео, али да нешто што није ни видео не може ни да замери ни да похвали.

Вучић је приметио и да некима не одговара да о томе говоре или да са том мапом повезују Јаншу илли некога из ЕУ, већ би више волели да то припишу Србији, од појединих кругова у Црној Гори, БиХ, Загребу.

“Али, то много више говори о њима, него о нама . А, ја нисам неко ко ће лажно да оптужи некога попут Јанше, а да нешто нисам видео”, рекао је Вучић за ТВ Б92.

Понавља да никакав план није видео, те да би лагао када бих рекао нешто друго, али да да може да замисли шта би Јанша помислио, рекао или желео да види.

“Али, ја то нисам видео и не могу ништа да кажем, ни да замерим ни да похвалим. Не знам где су то видели неки други, како су видели, али знам да још од комунистичког времена, чим би неко рекао било шта о српству, што не би било националнистички или шовинистички, био би проказан и о њему би се говорило све најгоре”, рекао је Вучић.

Додаје да су бар три земље региона, орекстрирано поцеле да нападају Јаншу, али и Србију, па њега “успут”, што је каже, матрица која постоји од 1950-их и 1960-их година.

“Та матрица постоји и у Србији, посебно у београдској часршији у којој све што се повезује са било каквом идејом српства, од споменика Стефану Немањи, до обнове Храма и све што радимо, увек је проблем. Шта год да урадите, увек је проблем, јер ће то да врати тобоже националистичку Србију”, рекао је Вуцић.

Како каже, и у ребалансу буџета поједини замерају зашто се издваја још пара за војску.

“Ваљда не треба да имамо војску? Када се са свим тим суочите, знате да ће сваки покушај да учините да Србија буде озбиљна држва, да помогнете свом народу, бити осуђена на пропаст у сопственој јавности”, рекао је Вучић.

Нико не реагује на велику Албанију, ћуте и у Београд

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се о стварању велике Албаније нескривено говори и чак се прича интензивира, а на то нико не реагује.

Он је у емисији Фокус на Б92 рекао одговарајући на питање о изјаву Саљија Берише о великој Албанији, да је поносан на чињеницу што је за оне који то пропагирају он највећа сметња.

Вучић је рекао да овде нико не каже да је Србија за уједињење са Републиком Српском, али да су сви су скочили против тога, док о великој Албанији сви ћуте.

“Цхуте и овде у Београду и хвале те протагонисте. Срамота је аутиошовинизам који гајимо”, рекао је Вучић.

Он је поводом изјаве Вљосе Османи да ће Приштина тужити Србију за геноцид и да ће годинама чекати споразум којим ће бити постигнуто признање, рекао да је то веома лоса порука, али да она говори истину.

Истиче да је Србија за отворене разговоре и дијалог, али да на најаву тужбе за геноцид може само да се кисело осмехнете и пита – чему онда све.

Када је реч о споразуму и изјави Љосе каже:” Ако тако постизете компромис, онда је јасно да га не зелите и да хоћете замрзнути конфликт”. Указује да овде било глорификовања Куртија, Османи, као нове генерација, а да се показало да они ствари мењају само на горе.

Поводом стварања војне базе код јужног дела Косовске Митровице, истиче да то брине и нас и наш народ.

То су опасне ратне игре и ми нећемо таквим стварима да с е играмо, поручује и истиче да је нама мир приоритет и питање напретка.

“Нећемо дозволити погром насег зивља, То се неце догодити” поручио је Вучић.

Многима одговара сломљена Србија, без војске и економије

Једина Србија која одговара многима је сломљена, бедна и опустошена Србија, земља без војске и економије, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић истичући да се ти никада неће задовољити Србијом која је снажна и јака.

“Јуче је отишао у Црну Гору један амбасадор земље ЕУ из Београда који покрива и Црну Гору из Београда, и рекао – не можете да уђете у владу јер нећемо да Вуцић и Србија имају два своја министра”, казао је Вучић гостујући у Фокусу на Б92.

“А, не смета му Рама, Тачи и Курти, који имају по пет или шест министара у некој другој влади, нити у црногорској влади, када су их имали, али му смета, не ни Вучић, него припадници истог народа коме припада Вучић”, навео је председник.

Додао је да је реч о амбасадору из земље Бенелукса и запитао како то тај амбасадор има право да каже “ови смеју да уђу у владу а ови не смеју”, а Србија не сме да каже да жели да пита за право свог народа.

“Нас питају неке чланице ЕУ за 0,18 одсто њиховог живља у Србији, а Србија не сме да пита за право свог народа”, нагласио је Вучић.

Вучић каже да Албанаца у Северној Македонији има 24 одсто и да Албанац у тој земљи може да буде на свим функцијама и у влади, скупштини и свуда другде, уз питање – шта то Срби могу да буду у ЦГ са 28,6 одсто и са још скоро 60 одсто људи који говоре српским језиком.

“Када имате такав притисак споља и да Србија увек мора да буде слабија и да остали буду уједињени против Србије, која не сме да буде снажна, онда имате проблем. Наш одговор је или да се сагласимо са тим и уђемо у матрицу свесног отпуживања и приписивање кривице свом народу, или не”, нагласио је Вучић.

Додаје да Срби само хоће да буду своји на своме и да Срби у Бањалуци и у Пљевљима живе ту вековима и пита да ли је проблем што у другим земљама живе припадници спрског рода.

Такође, Вучић се пита да ли је проблем што Србија помаже српска удружење и организације у Црној Гори, и зашто не би братске странке могле да сарађу у региону, као што је то слуцај у ЕУ.

“Чиме смо угрозили било чију независности? О свакој речи водим рачуна, али једина Србија која одговара многима је сломљена, бедна и опустошена, без војске и економије и никада се неће задовољити Србијом која је снажна и јака. Рекли су да су се њихови дедови и очеви борили Срба и ЦГ? Какав је то историјски фалсификат и нико не сме да одоговори на то, јер ће бити проказан на најстраснсији начин”, приметио је он.

Вучић каже да пећински националнизам баштине они који би да менајју историјске чињенице и који би да промене све за шта су се и сами залагали до пре деценије или две ,да би могли да буду на власти и додворе се неком другом ко би и подржао да би били на власти.

“Нисам неко ко се није мењао, само магарци се не мањају, али свакога дана се трудим да учим и зато сам обазрив око сваке речи. Знам да је Србији најпотребнији мир у овом тренутку и даљи напредак јер Србија иде брже од осталих, извините сви други. То је проблем свих осталих што Србија иде боље и брже”, нагласио је Вучић.

Србија има дупло више страних инвестиција него 4 земље региона

Србија је у 2020. години имала 3, 015 милијарди страних директних инвестиција, а Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Албанија су у истом периоду све заједно имале 1,7 милијарди евра, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

“Ми имамо готово дупло више него те четири земље заједно. Неко ће рећи, па већи смо. Па јесмо дупло већи од БиХ, па додајте томе Северну Македонију, па и Албанију, па и Црну Гору, па ћете да видите да смо за четири милиона мањи, а имамо дупло више страних дитректних инвестиција”, рекао је Вучић на Б92.

Он је додао да Србија такође има и бољу стопу раста од свих тих земаља.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Празник слободе, јединства и мира

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обележавања Дана српског јединства, слободе …