Главна / Вести / Косово и Метохија / Осам година од Бриселског споразума, кључна тачка за Србе мртво слово на папиру

Осам година од Бриселског споразума, кључна тачка за Србе мртво слово на папиру

Осам година од Бриселског споразума, потписаног уз посредство ЕУ, навршава се сутра, а Срби на КИМ нису дочекали Заједницу српских општина која је требало да им гарантује овлашћења у образовању, здравству, економском развоју, урбаном и руралном планирању.

И поред константног инсистирања председника Србије Александра Вучића и осталих највиших званичника Србије у разговорима са свим европским и светским политичарима 2.920 дана касније кључна тачка документа је и даље мртво слово на папиру.

Представници Београда и Приштине су тог 19. априла 2013. године након шест месеци разговора и 10 рунди преговора потписали споразум у 15 тачака од којих се шест односи на ЗСО, која је била “кичма” тог документа, представљаног и као велики успех европске дипломатије.

Остале тачке Бриселског споразума односиле су се на полицију, правосуђе, лолалне изборе, енергетику, … а оне чије је споровођење зависило од Београда, спроведене су.

Споразум чији су детаљи усаглашени 2015. потписали су, уз посредовање тадашња шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон, тада главни преговарачи Ивица Дачић и Хашим Тачи, који је чак нагласио да документ представља “почетак нове ере – ере помирења”.

Тог 19. априла две стране ставиле су параф на нешто што је Србима на КиМ требало да донесе заједницу 10 општина са српском већином јужно и северно од Ибра.

ЗСО је требало да има и свог председника потпредседника, скупштину, Статут, званичне симболе – грб и заставу и да обухвати Лепосавић, Звечан, Северну Митровицу, Зубин Поток, Партеш, Ранилуг, Ново Брдо, Грачаница, Штрпце и Клокот, а и Кетрин Ештон је имала је велика очекивања од постигнутог договора.

Ивица Дачић, у то време премијер, оценио је тада да је то највише што је у том тренутку могло да се оствари.

Косовски председник је касније говорио да Републике Српске на Косову неће бити, а не тако давно и то да новом премијеру Авдулаху Хотију треба забранити да на ту тему разговара.

Приштина је у новембру 2018. године на робу из централне Србије увела таксе сто је блокирало дијалог, а пре тога кључни део споразума – ЗСО нашао се и пред Уставним судом Косова,.

Заједница српских општина није формирана, дијалог је и даље у застоју, у решавање проблема укључиле су се САД и њихов специјални изасланик Ричард Гренел, потписан је и Вашингтонски споразум.

У међувремену двадесетак земаља повукло је одлуку о признању независност Косова.

ЕУ је пре нешто више од годину дана Мирослава Лајчака, уместо Федерике Могерини која је заменила Кетрин Ештон, именовала на место специјалног представника ЕУ за дијалог и друга регионална питања на Западном Балкану.

Дијалог је у застоју, одложила је пандемија, избори на КиМ, “одлазак” дела приштинских званичника у Хаг и честе промене на челу косовских институција.

Србија на сваком месту у свету понавља да је спремна на дијалог а од нове председнице, која ће бити и део преговарачког тима – Вјосе Османи и поред опомена из међународне заједнице да дијалог мора бити приоритет, пре пар дана могло се чути да Приштина прво жели да обезбеди вакцине за све грађане па да се врати на дијалог.

Према оценама бившег директора Канцеларије за КиМ сада амбасадора у Вашингтону Марка Ђурића Приштина је својим ставом обесмислила дијалог и изгубила кредибилитет и у очим оних од којих је добијала бланко подршку.

Председник Вучић је у петак најавио да ће два пута ићу у Брисел и да очекује конструктивне разговоре, али и наставак дијалога у мају или јуну.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Лајчак: Добра размена мишљења са представницима Еулекса и Кфора

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састао се, током посете Косову, и са високим званичницима …