Главна / Вести / Косово и Метохија / Амбасада САД: Подржавамо пуну примену Бриселског споразума

Амбасада САД: Подржавамо пуну примену Бриселског споразума

Сједињене Америчке Државе подржавају пуну примену Бриселског споразума и повратак дијалогу који је предвођен Европском Унијом, али и деле незадовољство људи широм региона што ту нема напретка, речено је Танјугу у Амбасади САД.

Из Амбасаде САД, поводом осам година од потписивања Бриселског споразума, за Танјуг додају, да “одуговлачење из прошлости не треба да буде изговор за изостанак напретка данас”.

“Има назнака да нада постоји – Београд и Приштина постигли су бројне споразуме и тиме смањили напетости а увећали сарадњу укључујући и у одговору на пандемију”, наводе из Амбасаде САД у Београду.

Подсећају да су се водећи привредници, заједно са привредним коморама, појавили као најјачи заговорници важности нормализације односа зарад привредног раста.

Представници Београда и Приштине, Ивица Дачић и Хашим Тачи, потписали су 19. априла 2013. године Бриселски споразум који је био резултат десет рунди преговора који су се водили шест месеци .

Документ садржи 15 тачака од којих се шест односи на најважнији део – Заједницу српских општина, која ни данас, 2.921 дан касније није формирана.

Заједница је требало да има овласћења у образовању, здравству, економском развоју, урбаном и руралном планирању.

Извор: Танјуг

Check Also

“Цуерст”: Нови нон-пејпер, Косову специјални статус у оквиру Србије на 99 година.

Немачки магазин “Цуертс” (Зуерст) објавио је да постоји нови нон-пејпер у вези са Косовом, који …