Главна / Вести / Косово и Метохија / Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић први пут боравили на Косову

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић први пут боравили на Косову

 

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић провели су викенд у Призрену, а за своју прву заједничку посету Косову изабрали су некадашњу српску царску престоницу у којој је и током Првог светског рата сачувана круна Карађорђевића која је била закопана у Призренској Богословији, преноси Блиц.
Принц Филип је први Карађорђевић након Краља Александра И који је посетио Призрен.

Принчевски пар је у суботу присуствовао литургији у манастиру Светих Архангела, задужбини Цара Душана коју је служио игуман Михајло уз саслужење јеромонаха Исидора, заменика ректора Призренске Богословије.

Након литургије принц Филип и принцеза Даница обишли су манастирски комплекс и уживали у дружењу са игуманом, његовим братством и малобројним Србима који живе у овим крајевима.

Уследила је посета Призренској Богословији светих Кирила и Методија. О историјату Богословије и приликама у којима функционише ова, једна од најзначајнихиј образовних установа наше Цркве, принчевском пару говорио је јеромонах Исидор, заменик ректора Призренске Богословије.

Последњи Карађорђевић који је посетио Призренску Богословију био је Краљ Александар И.

Звоно Саборног Храма Светог Ђорђа у Призрену, иначе дар Краља Петра И, објавило је долазак принца Филипа и принцезе Данице.

Јереј Јован Радић са супругом и сином Константином дочекао је принчевски пар у порти Саборне Цркве, упознао их са историјатом ове светиње, а потом су посетили и цркву Светог Николе која се налази у близини призренске Саборне Цркве.

Истог дана, у послеподневним сатима, принц Филип и принцеза Даница посетили су Велику Хочу, Ораховац и манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту.

Игуман Стефан са братством дочекао је принчевски пар, упознао их са историјатом ове светиње која је и својеврсно лечилиште. Манастир је потпуно уништен од стране косовских Албанаца 1999. године, али је обновљен и поново је духовно уточиште Србима који и даље опстају на овим просторима.

Након што су прошетали улицама Велике Хоче принчевски пар је посетио виницу „Петровић“ и винарију „Свети Стефан Високи“ која је једно од централних места у којима се окупља омладина која живи у Великој Хочи. Код споменика киднапованих и убијених Срба у општини Ораховац од 1998. до 2000. принц Филип и принцеза Даница су се поклонили њиховим сенима и одали им пошту.

У ораховачкој Цркви принца Филипа и принцезу Даницу дочекао је велики број деце која су у част њиховог доласка у Ораховац отпевали песму о Ораховцу.

Принчевски пар је у Ораховцу посетио и породицу Радић.
Вредни и дружељубиви чланови ове породице детаљније су упутили принца Филипа и принцезу Даницу у свакодневницу наших сународника који живе у овим крајевима.

Данас су принц Филип и принцеза Даница, заједно са преосталим Србима који живе у Призрену, присуствовали литургији у Цркви Богородице Љевишке.

Литургију је служио јереј Ђорђе Стефановић, старешина ове светиње који је у поздравној беседи истакао да су принц Филип и принцеза Даница својом посету Призрену и околним селима донели радост и наду да „ово мало стадо, које је стуб опстанка српства и православља на овим просторима није остављено и није заборављено“.

Принц Филип Карађорђевић поручио је да је протекла два дана научио много о нашој историји, култури и духовности те да је зато важно да његови сународници што чешће долазе на Косово како би видели колико је богато културно-историјско наслеђе које су српски преци оставили и сачували, а које храбри и истрајни Срби на овим просторима и даље чувају.

„Из Призрена одлазим са жељом да се што пре вратим. Да видим и чујем све оно што нисам успео током претходна два дана. Захвалан сам домаћинима и сви дивним пријатељима које сам овде стекао, што су нас тако срдачно и топло дочекали и угостили. Можемо и морамо много више да радимо заједно, да удружимо снаге и помогнемо опстанак свих ових дивних људи који овде живе и чувају сво богатство које овде имамо“, истакао је принц Филип.

Након ручка и дружења са Призренцима, принчевски пар упутио се ка Пећкој Патријаршији где су се поклонили кивотима Светих Српских Архиепископа и Патријараха.

Посетом Пећкој Патријаршији, принц Филип и принцеза Даница завршили су дводневни боравак на Косову.

Извор: Блиц, Косово онлине

Check Also

Лајчак: Добра размена мишљења са представницима Еулекса и Кфора

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састао се, током посете Косову, и са високим званичницима …