Главна / Вести / Косово и Метохија / Др Елек: Стабилнија епидемиолошка ситуација резултат имунизације

Др Елек: Стабилнија епидемиолошка ситуација резултат имунизације

Према последњим подацима  ,од 106 тестираних у већински српским срединама на КиМ, 36 је позитивно на коронавирус. Последњих дана епидемиолошка ситуација је стабилнија што показује све мањи број новооболелих и хоспитализованих. У ПЦР лабараторији КБЦ у Косовској Митровици, од ове седмице тестирање узорака се врши трипут недељно.

Епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Метохији, према речима др Златана Елека, директора КБЦ Косовска Митровица боља је и стабилнија у односу на претходни период, што показује све мањи број новозаражених.

У КБЦ у Косовској Митровици тренутно је на лечењу 67 пацијената са тежом клиничком сликом.

„На кисеоничкој терапији је 25 пацијената, три пацијента на респиратору и то су пацијенти са тежим клиничким сликама који се дуже задржавају на болничком лечењу. За сада немамо података да на нашој територији има бразилског соја. Тренутно је мало релаксиранија атмосфера“, рекао је др Елек.

Др Елек истиче да стабилизацији епидемиолошке ситуације допринела имунизација.

„За следећу недељу имамо три вакцине за вакцинацују. То је Фајзер биотек, Спутник Ве и Синефарм вакцина. Пад броја оболелих долази као последица тога што се један део становништва са севера КиМ и јужно од Ибра вакцинисао“, додао је Елек и упутио апел свим грађанима да се у што краћем временском року вакцинишу.

Од ове седмице тестирање узорака у ПЦР лабораборији у Косовској Митровици  врши се понедељком, средом и петком.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Поповић: Нажалост комшије Албанци још увек не решавају проблеме са Србима на миран начин

Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је данас породицу Миљковић из Липљана, чија је имовина …