Главна / Вести / Србија / Вучић: Поносан на признање, од данас и ја сам Бањалучанин

Вучић: Поносан на признање, од данас и ја сам Бањалучанин

Повеља почасног грађанина Бањалуке једно је од највећих признања које сам добио и од данас и ја сам Бањалучанин, поручио је данас председник Србије, након што су му уручени призање и кључеви града.

“Много вам хвала на овом признању. Тек када добијете овакво признање схватите колико сте мали и колико сте у ствари саткани од сујете, јер вам толико прија, ма колико вам обавеза и одговорнсти доносило”, рекао је Вучић у обраћању.

Како је додао, част је добити признање у граду Петра Кочића, бана Светислава Милосављевића, Веселина Маслеше, Марјана Бенеша…

“Ово је јеедно од највећих признања које сам добио. Овим признањем и сам, уз све обавезе и одговорности, постајем Бањалучанин. Део града крај вечног Врбаса, део његове велике и славне историје”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је Бањалука кроз модерну историју и данас постала најважнији српски град уз Беоргад, град у којем је за сваког било места и који је успевао да извуче најбоље из оних који у њему живе.

“Данас је и пред мене стављена велика обавеза да будем један од оних који ће Бањалуци нешто донети и дати, а пре свега несебично све оно што могуи и што имам, сву подршку, љубав само за то сјајно право, за част да могу да казем да сам као и ви, Бањалучанин”, поручио је Вучић.

Бити Бањалучанин значи и знати да је овај град, град свих, који су саградиле разлике да би постао град без разлика, указао је он.

“Посебно сам поносан на чињеницу да сте, без обзира на ваше разлике и другачија политичка уверења, једногласно донели одклуку да ми доделите ово признаје. Због тога сам нарочито почаствован и срећан”, рекао је Вучић и додао да би вероватно више и можда успешније показао емоције да није много камера, којих је било на свечаности у Банском двору.

Вучић је указао да је у Бањалуци могло је да се догоди да један Нишљија Светислав Милосављевић постане један до највећих градитеља у том граду и да после њега Хамзага Хусезиновић усред рата организује и потпише резолуцију којом су муслимани тражили да усташки режим прекине са погромом и клањем Срба и Јевреја.

Данас је таква Бањалука, како је нагласио, главни град Српске коју волимо, и због чега се када то изговарамо не стидимо и не правдамо.

„То се променило у односима Србије и Српске. Бањалука је главни град, само срце, не само једног од два босанско-херцеговачких ентитета већ темељ једне културе, традиције, вере и језика. Најзапанији је град са већински српским становништвом. Онај који показује својом историјом, разноликошћу, толеранцијом и отвореношћу све квалитете које као народ морамо да чувамо.“, поручио је он.

Вучић је истакао да је то данас, када политичари тако олако баратају страшним рецицма као што је рат, Бањалука мора да буде пример и доказ да људи различитих вера и нација могу да живе и раде заједно, да умеју да се разумеју, да могу заједничку бдуцухност да створе без ратова и крви.

„Али нико нама припадницима српског народа не може да узме право да се сматрамо јединственим, једним народом, да имамо заједнички језик, писмо, да се тиме поносимо, да их заједнички чувамо и бринемо за буућност. На овим нашим просторима више нико не треба да умре због крви и тла, вере и нације“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је превише гробова било у нашој прошлости, и да будућност захева нешто друго – колевке, живот, јер без њих неће бтии у стању да постоје.

А, каже, Бањалука доказује да разлике могу да живе заједно, граде, расту, дају свима најбоље од себе.

„Бити део такве Бањалуке част је коју са изузетним задовољство прихватам као Србин, без икаквог разлога да се за то правдам и изињавам, којем је стало да баш овде уради све за очување српске културе, језика и идентитета, али и као Србин који зна да језик, култура и идентитет може бити богатији када то што имају деле и способни да приме најбоље од других“, објаснио је он.

Вучић је најавио да ће Србија улагати много у Бањалуку и друге делове РС.

Истакао је да ће Србија имати све већу снагу, све већу економску моћ, све више новца и тај новац неће трошити само у својим градовима и селима, већ ће помагати коклико буде могла Српској.

Нагласио је да Србија не жели да постоји никаква разлика, ни у степену развоја.

„Примио сам неколико признања на које сам веома поносан, различитих из различитих земаља. После Николе Пашсића сам први Србин који је од руског председника добио орден Александра Невског, једини сам српски председник који је добио највиши орден СПЦ, а добио сам ордење за економске успехе од Привредне коморе Аустрије и ммогих земаља који знају шта је Србија урадила. Добио сам многе кључеве многих градова у Србији, региону, али морам да будем искрен да не памтим да сам био толико узбуђен и да ми је оволико значило као данас када сам добио кључеве овог града“, истакао је он.

Вучић је свој говорио завршио великом захвалношћу и речима „од данас сам и ја Бањалучанин“.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Празник слободе, јединства и мира

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на централној манифестацији обележавања Дана српског јединства, слободе …