Главна / Некатегоризовано / Вућић: Спремни смо за наставак дијалога, циљ компромисно решење
VUCIC MAS SASTANAK

Вућић: Спремни смо за наставак дијалога, циљ компромисно решење

Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, као и Србија, која је спремна за наставак дијалога и приступиће му конструктивно, у жељи да се дође до компромисног решења, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом.

Пренео је да је са Масом разговарао о свим важним темама и о ономе што није увек за нас пријатно и једноставно, као што је тема КиМ, оситуација у региону…

“Србија не тражи извињавајући разлог да одбија долазак до компромиса, већ сматра да замрзнути конфликт није најбоље решење, јер увек неко може да га одмрзне”, рекао је Вучић.

Указао је да је потребно да се гради мир са Албанцима јер је извесно да ће Срби и Албанци бити две највеће нације у наредних 100 година.

“Суштина напретка је у миру”, поручио је Вучић.

Председник Србије је истакао да је важно да се испуне сви спораузми који су потписани, пре свега Бриселски, успостави ЗСО, али смо, каже, спремни да разговарамо и о другим темама.

Вучић је додао да је посета немачког министра Маса Србији потврда значаја политичког дијалога и унапређења билатералне сарадње Србије и Немачке.

Такође, навео је да Србија има најтешње економске односе са Немачком, убедљиво највећу трговинску размену, док немачки инвеститори у Србији запошљавају неколико десетина хиљада људи, што значи живот.

Захвалио је и немачкој канцеларки за сву помоћ и подршку на развоју Србије у свим областима.

Приштина ће морати да испуни једину своју обавезу из Бриселског споразума

За Србију је Бриселски споразум нешто што мора да се испоштује и инсистираћемо на томе да Приштина испуни своју једину обавезу коју има, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

“Ако смо ми могли да испунимо све своје обавезе и Приштина ће морати да испуни једну једину коју има.

На томе ће наша страна инсистирати и верујем да ће то отворити врата даљим разговорима и постизању могућег компромиса између наше две стране”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са немачким министром иностраних послова Хајком Масом.

Он је тако одговорио упитан да прокоментарише изјаву косовске председнице Вјосе Османи да преговоре треба ресетовати и да Приштина неће примењивати ништа што је до сада договорено, као и да ли ће Бриселски споразум бити испуњен.

“За Србију дијалог са Пришином није изражвање жеља, већ су то озбиљни разговори у којима треба да се дође до компромиса на озбиљан начин. За нас је оно што смо потписали Бриселским споразумом 2013. нешто што мора да се поштује и Србија ће на томе да инсистира”, рекао је Вучић.

Он је напоменуо да Србија и Немачка имају другачији став по питању независности Косова, али да Србија жели да на озбиљан начин разговара о будућности целог региона и постизању компромиса, штитећи своје државне и националне интересе.

Србија то жели, како је рекао Вучић, у најбољој вери, бона фиде, и на најбољи начин како би покушала да обезбеди дуготрајан мир и стабилност у региону.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Радићевић: Материјални трагови Албанаца у средњем веку уопште не постоје на Kосову

Амерички дипломата Ричард Гренел, бивши представник председника САД за Kосово, на Видовдан се дословно провео …