Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић уручио кључеве станарима нове зграде у Бошњачкој махали

Петковић уручио кључеве станарима нове зграде у Бошњачкој махали

Стамбено незбринуте породице из Косовске Митровице, њих 12, добиле су данас кров над главом у новој стамбеној згради у улици Ослобођења, у Бошњачкој махали. Будућим станарима кључеве су уручили директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Петковић је овом приликом обишао нови стан породице Клајић која данашњи празник слави као крсну славу.

“За поклон, од државе Србије, добили су стан, као и осталих 11 породица, овде у овој згради. Прошле недеље поделили смо још 12 станова, после обиласка ове зграде, идемо да положимо камен темељац за још три зграде, а укупно, до краја године, изградићемо још 15 стамбених зграда, у укупном износу од 650 милиона динара”, најавио је Петковић.

Директор Канцеларије је додао да је управо то политика државе Србије – да гради, ствара и чува мир јер како је нагласио, сваки нови кров, праг и дом, јесу темељ опстанка српског народа на КиМ.

“Ту смо да заједно градимо, пре свега будућност јер је будућност на овој прелепој дечици, јер то онда говори да смо своји на своме и да желимо да живимо у миру у будућности”, поручио је Петковић.

Клајићи кажу да ће ову Лазареву суботу памтити као најзначајнију.

“Пресрећни смо. Након десет година живота под киријом, ово нам много значи. Ово је најлепши поклон за славу”, кажу Клајићи.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић подсетио је да је у Косовској Митровици од Божића до сада подељено 98 стамбених јединица, што је заслуга државе Србије.

“У континуитету настављамо са изградњом нових стамбених јединица. Подршка из Београда и подршка директора Петковића, јасан је показатељ да будућност наших малишана и боље прилике се стварају у Косовској Мировици”, рекао је Спирић и додао да овдашња локална самоуправа решава проблеме свих заједница.

 

Како је у марту најављено из Канцеларије за КиМ, ове године биће изграђено нових 180 станова намењених интерно расељеним лицима, социјално угроженим категоријама и младим брачним паровима. У Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку биће изграђено 15 нових стамбених зграда са по 12 станова од око 65 квадрата, Поред станова који се граде, у оквиру стамбеног збрињавања граде се и породичне куће и збрињава српско становништво на територији целог Косова и Метохије.

Стамбено се збрињавају интерно расељена лица и социјално угрожене категорије, а посебан фокус Канцеларије је, како кажу из Канцеларије, на стамбеном збрињавању младих брачних парова који би да остану на КиМ и ту оснују породицу.

 

У наставку посете Косову И Метохији, у селу Доње Мочаре, у општини Косовска Каменица, Петковић ће обићи две социјално угрожене породице – породицу Милоша Ивковића, самохраног оца са четворо деце и четворочлану породицу Крсте Стојковића са двоје деце, у којој нико није запослен.

На крају првог дана посете Косову и Метохији, директор Канцеларије за Косово и Метохију ће у селу Бостане, општина Ново Брдо, у цркви Пресвете Богородице, присуствовати освећењу врбових гранчица, поводом празника Лазарева субота – Врбица, након чега ће се дружити са децом у порти цркве.

Другог дана посете Косову и Метохији, у недељу, 25. марта, у манастиру Високи Дечани, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић присуствоваће Светој Литургији поводом празника Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети.

Након Литургије, директор Петар Петковић и игуман манастира, архимандрит Сава, обићи ће манастирски посед.

Посету Косову и Метохији Петковић ће завршити обиласком новоизграђеног вртића у селу Јажинце, у општини Штрпце.

Све наведене активности директора Канцеларије за Косово и Метохију ће бити спроведене у складу са прописаним мерама, због тренутне епидемиолошке ситуације, проузроковане вирусом Ковид 19, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …