Главна / Вести / Србија / Вучић: Састанак о дијалогу неће бити лак ни за једну страну

Вучић: Састанак о дијалогу неће бити лак ни за једну страну

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да не очекује да ће састанак посвећен наставаку дијалога између Београда и Приштине бити лак и леп ни за једну страну, али да су разговори једино решење.

На питање новинара да ли очекује да Аљбин Курти, уколико се појави на том састанку у мају, буде кооперативан, Вучић је рекао да не треба превише очекивати од једног састанка, али да је добро да састанци постоје и да се разговара, јер тако могу да се умире тензије.

“Наш посао је да гарантујемо безбендост за наше људе и да видимо шта можемо да учинимо за њих и због тога смо мотивисани да долазимо у Брисел. А, да ли ће бити лако? Нико не очекује да буде лако, нити ће нама, нити ће њима да буде лако и лепо. Ипак, боље да разговрамо, увек морате да разговарате јер је то једино решње”, навео је Вучић.

Поручио је да ако неко мисли да у разговорима и преговорима није решење односно да је решење у нечем другом, да се са том политком никада неће сагласити.

Вучић: Важни састанци, на првом месту дијалог Београда и Приштине

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, сумирајући дводневну посету Бриселу, да је имао много важних састанака са европским званичницима, у којима су кључне теме биле европске интеграције Србије, владавина права, као и усаглашавање спољне политике са Унијом.

“Пре свега, европске интеграције Србије и све што иде уз то, а то је на првом месту дијалог Београда и Приштине, који се наставља 11. маја”, рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, важно је да видимо какви ће бити захтеви Албанаца, док ми, истиче, немамо никакав захтев осим да буде испуњено све што је потписано и договорено.

“Долазимо у доброј вери и верујем да ћемо наићи на отворена врата И да ћемо моћи да разговарамо о важним решењима, пре свега очување мира и стабилности, а затим и компромисним решењима за дуготрајан мир на Балкану”, рекао је Вучић.

Разговарало се, каже, и о владавини права, на чему је Србија, додаје, почела убрзано да ради у последњих неколико месеци.

“Верујем у добре резултате и мислим да тај напредак примећују и у ЕК. Видећемо шта ће рећи кроз извештај, али верујем да ће труд и ангажман бити награђен од ЕК, већ на крају јуна када буде међувладина конференција”, рекао је Вучић.

Изразио је уверење да Србија може у једном потезу да отвори читав кластер до краја године, па и два, али је приметио да је за то је потребан веома посвећен рад са наше стране.

Посебна политичка тема, навео је, била је наше прихватање или сједињавање са декларацијама ЕУ, што је сада на нивоу нешто више од 52 одсто.

“У одређеним стварима то за нас није лако, посебно у односу на КиМ, али ћемо дати све од себе да повећамо проценат сагласности са политиком ЕУ, до 60 процената. Имамо проблема са неким другим ограничавајућим факторима, као што је територијални интегритет наше земље. Не желимо да радимо у корист своје штете”, рекао је Вучић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Контактирао сам Лајчака, рекао сам му шта мислим

Председник Србије Александар Вучић слетео је данас у Рашку, где би требало да се у …