Главна / Вести / Србија / Чадеж: Зелени ковид пасоши ЕУ и за грађане Западног Балкана

Чадеж: Зелени ковид пасоши ЕУ и за грађане Западног Балкана

Ако Европски парламент прихвати предлог Еврокоморе грађани Западног Балкана би током короне могли да путују, послом и приватно, у Европску унију као и сви Европљани – са дигиталним зеленим сертификатима, којим би биле признате све сигурне и ефикасне вакцине, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж који је и коопредседавајући Одбору Еврокоморе за јединствено тржиште.

У саопштењу ПКС се наводи Чадежова оцена да је изјавом Еврокоморе о “Пет златних принципа за дигиталне зелене сертификате”, датој уочи сутрашњег почетка расправе о ковид пасошима у Парламенту, највећа европска пословна асоцијација подржала успостављање дигиталних зелених сертификата и укључивање Западног Балкана.

Истиче се да је то део уверења да ће се тако помоћи оживљавању европске економије, обезбедити слободно кретање грађана и привредника и омогућити неометано функционисање јединственог тржишта.

Председник Еврокоморе Кристоф Лајтл, позвао је европске парламентарце “да исто учине током гласања ове недеље” и надлежним телима Европског парламента упутио документ који је припремио коморски Одбор за јединствено тржиште.

“Апелујемо на европске институције да брзо усвоје Уредбу и да примена сертификата почне благовремено како би се што пре отклониле баријере за грађане и привреду присутне на унутрашњим границама јединственог тржишта дуже од годину дана”, наводи се у изјави Еврокоморе.

Сугерише се и поштовање “пет златних принципа” које би требало следити приликом успостављања система ковид пасоша како би се он успешно спровео у пракси.

Еврокомора се залаже да се обезбеди и ојача слободно кретање људи унутар јединственог тржишта, да ограничења буду пропорционална и недискриминаторска и да се државе у непосредном суседству ЕУ, попут и земаља западног Балкана и северне Ирске, интегришу у систем издавања дигиталних зелених сертификата.

Наводи се како Еврокомора сматра да би потом “овај систем требало да буде признат широм света”.

Међу “златним принципима” је и став Еврокоморе да “све вакцине, које се сматрају сигурним и ефикасним, треба да буду обухваћене сертификатом и међусобно признате”.

Истовремено оставља се могућност накнадних прилагођавања у прописима за примену на основу нових научних доказа и утврђивање минималних заједничких стандарда за испитивања да би се убудуће избегла досадашња ограничења.

Еврокомора сугерише, наводи ПКС, да би Светска здравствена организација и Европска унија требало да усагласе питања развоја дигитално унапређеног међународног сертификата о вакцинацији и примене овог система у целом свету.

Извор: Танјуг

Check Also

Петковић: Изрицање једномесечног притвора Петровићу и Обреновићу, наставак насиља приштинског режима над Србима

Изрицање једномесечног притвора Радошу Петровићу и Душану Обреновићу, које је КФОР насумично и неосновано задржао …