Главна / Вести / Косово и Метохија / Билчик о Вучићевој посети Бриселу, дијалогу, нон-пејперима…

Билчик о Вучићевој посети Бриселу, дијалогу, нон-пејперима…

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је у Бриселу имао отворен и конкретан разговор са председником Србије Александром Вучићем и најавио да ће после Ускрса бити одржан састанак са непарламентарном опозицијом која није учествовала на изборима.

Он је, говорећи за Н1, о дијалогу Београда и Приштине, рекао да је сада “лопта на страни терена Приштине” и поручио да дијалог “не може да траје заувек”, већ мора донети неки резултат на корист оба народа.

Билчик је, осврћући се на Вучићеве сусрете са званичницима ЕУ, истакао да су важни разговори “лицем у лице”, као и то што је Вучић “имао добру посету Бриселу” и састао се са скоро свим представницима европских институција.

“Поруке су јасне – с једне стране, наша подршка за европску перспективу за Западни Балкан и за пут Србије ка ЕУ, а било је и добрих вести за неке велике инвестиционе пројекте, укључујући Коридор 10, који ће финансирати и ЕУ”, рекао је Билчик и нагласио да је ЕУ јасно рекла да очекује много више кад су питању реформе и испуњавање обавеза Србије, како би радило на убрзању преговора са Србијом.

Билчик каже да је са Вучићем разговарао и о међустраначком дијалогу и истакао да је Вучић томе посвећен.

Он је рекао и да се нада да ће се опозиција, која је прошле године одлучила да бојкотује изборе, вратити у политичку утакмицу, да кандидује своје кандидате за парламент.

“Ми долазимо на тај дијалог да слушамо и створимо неки простор за њихове разговоре како би се променили услови за политичку утакмицу. Завршили смо фазу слушања са представницима у парламенту, а после Ускрса ћемо имати састанке са непарламентарном опозицијом која није учествовала на изборима и надам се да овога пута нећемо више причати о бојкоту, већ о неким разумним предлозима”, поручио је Билчик.

Он је додао да ЕУ мора да отвори нека поглавља и кластере са Србијом наредних месеци, што је задатак и за европске институције, али да је важна и, како је рекао, реализација од стране Србије.

Коментаришући наводни “Јаншин нон-пејпер”, рекао да је видео неки папир без аутора у којем су изнете, како је истакао, опасне идеје и “пут повратка у прошлост која би била ужасна за овај регион”.

Он је, међутим, додао да на њега не треба обраћати пажњу и нагласио да се у његовом извештају о Србији не помиње никаква промена граница.

Упитан за нови нон-пејпер, који су објавили медији у Приштини, рекао је да је видео само објаве с тим у вези на Твитеру и да не може да коментарише.

“Важно је рећи да морамо да остваримо напредак и кад је реч о неким старим конфликтима у региону, а један од тих је и дијалог Београда и Приштине. У доброј смо фази у овом тренутку и желео бих да похвалим став Србије који је веома јасан у погледу тога да је Србија посвећена дијалогу и то је показао председник Вучић. Лопта је на страни терена Приштине, имају новог председника Владе и он ће доћи у Брисел”, рекао је Билчик.

Билчик је рекао да је важно да се нађе решење које ће бити трајно и поздравио “сваки покушај и идеју која може на тај начин да нам помогне”.

Решење, каже, мора да буде резултат договора, који је помогла ЕУ, али оно мора да буде производ суштинског договора руководстава у Београду  и у Приштини.

“Дијалог не може да траје заувек, мора да да неки резултат, по мени најбољи би био ако дође до правно-обавезујућег споразума који ће бити у корист оба народа на терену – да обични грађани на Западном Балкану боље могу да сагледају своју будућност, а то ће моћи само ако се реше нека питања из прошлости”, рекао је Билчик и додао да ће бити какав споразум бити добар ако на њега пристану обе стране.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …