Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај предложио пет тачака за дијалог Србије и Косова

Харадинај предложио пет тачака за дијалог Србије и Косова

Председник АБК Рамуш Харадинај, коментаришући “нон пејпер” који се јуче појавио у косовским медијима, рекао је да косовски премијер Аљбин Курти не би смео да разговара о садржају тог документа у оквиру дијалога, преноси Економија онлине.

Он је предложио пет тачака које су према ставу његове странке кључне за дијалог Београда и Приштине, додајући да недавне расправе о “нон пејперу” нису предмет расправе.

У документу који предлаже Алијанса за будућност Косова, наведено је да националне теме нису ничија ексклузива.

“Ниједна косовска институција, укључујући премијера Куртија, не би требало да предузме мере у вези са темама дијалога са Србијом које ће изненадити Скупштину Косова. Нико не сме да преузима тајне или јавне обавезе, без претходног договора са политичким странкама на Косову, односно Скупштином Косова“, наведено је у предлогу АБК.

Та странка је истакла да очекује узајамно признање „уз обавезујуће правне споразуме, у постојећим границама, тренутној унутрашњој уставној организацији“.

“Алијанса за будућност Косова ће испунити све обавезе везане за дијалог, као опозициона странка у Скупштини Косова. Као странка која је била доследна у заштити националних интереса, у случају да уочимо тенденције које угрожавају будућност Косова, ићи ћемо у одбрану тих интереса, свим могућим демократским средствима“, саопштила је та странка.

Харадинај је рекао да АБК има предлог од пет тачака за наставак дијалога, али није прецизирао тачку по тачку.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Петковић Куртију: Онај ко хоће да протера Србе са Косова нема право да говори шта Срби хоће

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас премијеру привремених приштинских институција …